Imunizarea cetățenilor cu vaccin anti-COVID expirat trebuie să fie obiectul unei investigații din partea organului de urmărire penală, a declarat vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, invitat la de postul de televiziune ”Primul în Moldova”.
”Aici trebuie să se expună organele abilitate, pentru că dacă asemenea lucruri se întâmplau într-o altă țară, atunci erau să fie deschise dosare penale. De ce tac Procuratura și organele de drept de la noi? Deoarece aceste instituții sunt astăzi ocupate cu executarea indicațiilor politice. Președintele le-a ordonat să identifice ”dușmanul intern”, să arate că cineva e vinovat. Ele nu trebuie să se ocupe de Igor Dodon, dar de scandalul cu vaccinurile expirate. Dar pentru aceste instituții este mai ușor să ”vâneze vrăjitoare” și să arate că cineva e vinovat de toate problemele din societate. Scandalul legat de vaccinurile expirate, scandalul cu bugetul de stat, cu majorarea vârstei de pensionare, decizia Comisiei de la Veneția, în loc să se ocupe de aceste subiecte, ei lansează fumigene, cum este citația pe numele lui Dodon. Procurorii trebuie să ocupe acum de Ministerul Sănătății, Guvern, persoanele responsabile de achizițiile de stat, care astăzi răspund de vaccinare, dar nu cu oponenții politici ai Maiei Sandu”, a declarat vicepreședintele Parlamentului.
Amintim, un audit al Curții de Conturi a stabilit că aproape 7 mii de doze de vaccin au fost administrate chiar dacă aveau termenul de valabilitate expirat. Totodată, peste 11 mii de doze, în valoare de 1,6 milioane de lei au fost distruse pentru că aveau termenul de garanție depășit. De asemenea, auditorii au stabilit și peste 277 de mii de înregistrări eronate în Registrul de Evidență a Vaccinării împotriva COVID–19, dintre care 71 de mii erau legate de certificatele de vaccinare.
Curtea de Conturi a declarat, după prezentarea raportului, că autoritățile din Sănătate au blocat accesul echipei de audit la SIA Registrul de Evidență a Vaccinării împotriva COVID–19 timp de aproape două luni.