În discursul său, dedicat zilei de pomenire a profetului Habacuc, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii a subliniat că bogăția nu trebuie văzută ca o realizare personală, ci ca un dar divin. Acesta a afirmat că acest dar vine cu o mare responsabilitate și ar trebui folosit în beneficiul altora. Declarațiile au fost făcute în cadrul Bisericii Învierii Cuvântului din parcul Mariinski din Moscova.
„Bogăția nu este dată pentru demonstrarea luxului, de exemplu, cumpărarea de mașini de lux sau vacanța în stațiunile de elită, ci pentru a face fapte bune”, a afirmat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse.
El a adăugat că, pe măsură ce venitul unei persoane crește, crește și responsabilitatea pentru utilizarea acestuia. Patriarhul a reamintit principiul biblic conform căruia cu cât o persoană primește mai mult, cu atât este mai mare cererea pentru acțiunile sale.
Cu toate că le cere supuşilor săi să ducă o viaţă curată, fără lux şi dedicată celor sfinte, călugărul Kirill, Vladimir Mihailovici Gundeaev în buletin, este unul dintre cei mai bogaţi oameni din ţara sa.
În 2017, site-ul „Otkrîtaia Rossia” („Rusia Deschisă”) a făcut un amplu material de investigaţie asupra averii Patriarhului Kirill. Conform reporterului „Otkrîtaia Rossia”, actualul Preafericit Patriarh al Moscovei şi al Întregii Rusii duce o viaţă de lux, având la dispoziţie case, avioane, iahturi, bolizi şi purtând accesorii scumpe, în totală contradicţie cu pragul înalt al sărăciei din ţara sa şi cu valorile, de altfel bune, pe care le predică în faţa credincioşilor ortodocşi.
Dacă pentru zeci de milioane de ruşi anii 1990 au fost tulburi, pentru Vladimir Gundeaev au fost prosperi. Avansat mitropolit în 1991, s-a lansat în afaceri profitând de scutirile fiscale acordate Bisericii de către Elţîn. A început cu vânzări de ajutoare umanitare trimise de occidentali în Rusia şi a continuat cu importuri de ţigări şi alcool prin structuri comerciale ale Patriarhiei Moscovei. A mers mai departe, implicându-se în afaceri cu diamante, petrol şi bancare.
Reamintim, Patriarhul Chiril I sprijină cu tărie conflictul militar declanșat de Putin împotriva Ucrainei, închizând ochii în fața crimelor sub pretextul că ar fi vorba de un „război sfânt”.
El ține predici pentru a justifica războiul, îi cheamă pe ruși să se roage pentru armata rusă, îi critică pe cei care se opun politicii imperialiste a Kremlinului și le transmite preoților să meargă pe front pentru a oferi binecuvântare soldaților ruși.