„Este clar că Federația Rusă va continua tentativele de a influența procesele politice și democratice din R. Moldova, în contextul alegerilor parlamentare de anul viitor și începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.”
Declarația aparține ambasadorului UE la Chișinău, Janis Mazeiks, care a menționat în cadrul unei emisiuni de la Moldova1.md că, Guvernul de la Chișinău trebuie să contracareze aceste tentative, dar nu va fi lăsată de una singură, pentru că „Uniunea Europeană este și va fi alături de R. Moldova în această luptă”.
Potrivit ambasadorului, Uniunea Europeană va ajuta R. Moldova să facă față atacurilor hibride ale Federației Ruse, așa cum a procedat și la recentele alegeri prezidențiale și referendum privind vectorul european al țării.
„Este vorba de susținere în domeniul de combatere a dezinformării, susținere în domeniul expertizei de combatere a fluxului de bani ilegali și este clar că este necesar de a continua. Vom continua în aceste domenii, dar și în altele, de exemplu, în lupta împotriva crimei cibernetice și a atacurilor cibernetice. Sunt sigur că atacurile în aceste domenii vor continua. Pentru noi nu este vorba de un partid politic particular pe care îl vom susține, dar este important de a înțelege care sunt intențiile participanților la alegeri, dacă faptele politicienilor coincid cu vorbele lor. De exemplu, despre procesul de negocieri, este important să fie nu doar vorbe, ci și acțiuni concrete necesare pentru a avansa rapid în parcursul european”, a declarat Janis Mazeiks.
Totodată, ambasadorul a subliniat că, în pofida tuturor provocărilor, R. Moldova trebuie să continue ritmul reformelor. În 2025 vor începe efectiv negocierile pe capitolele de aderare, iar sprijinul Uniunii Europene este plenar.
„Este clar că Republica Moldova are o foarte bună susținere. Parlamentul European deja a adoptat o Declarație de susținere a R. Moldova. Comisia Europeană a declarat că este pregătită pentru extindere. Din punctul meu de vedere, cel mai important este că Republica Moldova este pregătită să continue cu acest tempo care este. Țara avansează foarte rapid pe calea europeană și este foarte important de a nu stopa”, a adăugat Janis Mazeiks.
În 2025, Uniunea Europeană va continua să sprijine fermierii și exportatorii moldoveni printr-un nou program dedicat domeniului agricol. De asemenea, vor continua și proiectele de infrastructură sociale, cum ar fi reabilitarea sau construcția sistemelor de apă și canalizare, proiectele de eficiență energetică în școli, grădinițe și alte instituții sociale, crearea spălătoriilor și cantinelor sociale. În plus, va fi pus în aplicare Planul de creștere pentru Republica Moldova în valoare de 1,8 miliarde de euro. Este cel mai mare pachet financiar al Uniunii Europene care își propune, între altele, să dubleze creșterea economică a Republicii Moldova până în 2027.