În cadrul ședinței Parlamentului din 13 decembrie, deputații au adus un omagiu polițiștilor care, în urmă cu 33 de ani, au căzut eroic apărând integritatea și suveranitatea Republicii Moldova în timpul conflictului de la Nistru.
„Cu 33 de ani în urmă, pe data de 13 decembrie, la Nistru au fost primii noștri bravi polițiști, care de atunci au vrut să apere integritatea și suveranitatea Republicii Moldova. În acea dimineață, la ora 5:30, secția de Poliție din orașul Dubăsari, controlată de Chișinău, a fost anunțată că se pregătește un atac împotriva ei”, a declarat deputatul PAS, Boris Marcoci.
Parlamentarul, evocând evenimentele tragice, a reamintit că gardiștii, cu o mașină blindată, s-au apropiat de acel comisariat. Atunci, în ajutorul polițiștilor au fost trimiși angajați ai batalionul de serviciu de pază și patrulare a Ministerului de Interne. În același timp, polițiștii din brigada cu destinație specială „Fulger”, condusă de regretatul general Anton Gamurari, au fost primii care au venit în ajutor.
Prin urmare, cei șase gardiști aflați la intrarea de pe podul de pe Nistru, au fost dezarmați, fără a trage vreun foc de armă. Însă, în apropiere de postul Poliției Rutiere a fost dat primul foc de mitralieră din partea gardiștilor.
Anume atunci, în primele schimburi de focuri, la postul Poliției Rutiere, și-au pierdut viața patru polițiști: Ghenadie Iablicichin, Mihai Arnăutu, Valentin Merenciuc și Ghenadie Cașu, ultimul decedând ulterior din cauza rănilor grave.
„Erau patrioți. Erau gata să-și apere țara, neamul. În memoria tuturor eroilor neamului căzuți la Nistru pentru apărarea integrității teritoriale și suveranității Republicii Moldova și pentru tricolor propun să ținem un minut de reculegere,” a adăugat Marcoci.
Conflictul de la Nistru, care a început în 1991, rămâne un moment tragic în istoria Republicii Moldova, marcând lupta pentru suveranitate și integritate teritorială.