Fostul ministru al Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a venit cu câteva precizări privind mărirea compensațiilor la gazele naturale. Potrivit acestuia, sistemul de compensații este necesar și va avea un impact real asupra consumatorilor pe toată durata sezonului rece.
„Eu înțeleg efectul psihologic al unei compensații de 300-350 de lei la gazele naturale, mai ales dacă aceasta va fi primită cash și nu în factură. Cred însă că sunt necesare câteva precizări”, a menționat fostul ministru.
Potrivit acestuia, suma de 300-350 de lei este calculată pentru luna noiembrie, când tariful la gazele naturale este de 13,12 lei. Astfel, la un consum estimat de 150 m3 de gaze, această plată ar compensa în jur de 2 lei/m3, ceea ce face ca prețul final să fie de circa 11 lei/m3 pentru primii 150 m3. El menționează că acest preț este mai mic decât cel compensat plătit anul trecut în facturi (când tariful mediu compensat a fost de aproximativ 12 lei/m3).
„Conform comunicării Guvernului, compensațiile vor fi ajustate începând cu luna următoare, astfel încât să protejeze împotriva creșterii prețurilor. Ca să mențină un tarif mediu de 11 lei/m3 la gazele naturale la un tarif de 16,74 lei/m3, compensația ar trebui să acopere în jur de 5,5 lei per m3. Dacă ne referim la un consum de circa 150 m3/lună, compensația ar trebui să crească la o valoare medie de 800 de lei (5,5 lei x 150 m3) începând cu luna ianuarie.
Eu nu pot să afirm cu certitudine că acest lucru se va întâmpla, dar aceasta este înțelegerea mea din sursele de informație publice la care am acces. Se exploatează foarte mult subiectul compensațiilor pentru că este foarte sensibil. E cel mai comod subiect pentru opoziție, mai ales că există o nedumerire legitimă în societate, în contextul în care modalitatea de compensare s-a schimbat”, a declarat Marcel Spatari.
Potrivit ex-ministrului Muncii, în realitate, sistemul de compensații este necesar și va avea un impact real asupra consumatorilor pe toată durata iernii, nu doar pentru luna noiembrie.
„Conform calculelor preliminare, pentru a oferi compensațiile conform angajamentelor, în cazul creșterii tarifelor, Guvernul ar trebui să cheltuie peste două miliarde de lei în acest sezon rece. Nu e o sumă neglijabilă pentru bugetul de stat, care va avea anul viitor încasări de sub 72 de miliarde de lei. Da, realitatea este că suntem vulnerabili la geopolitica comercială a Rusiei și statul are resurse limitate pentru a asigura tarife compensate mai mici de 11-12 lei/m3.
Nu este o situație ușoară, dar sunt sigur că echipa lui Alexei Buzu face tot posibilul pentru a executa cât mai echitabil bugetele care sunt puse la dispoziție, pentru explica situația reală și a răspunde cazurilor particulare. Da, există și cazuri în care familiile vulnerabile au nevoie de sprijin suplimentar, nu numai de compensații la energie. Pentru aceste familii există programul de ajutor social, care poate oferi un sprijin lunar, nu doar în perioada rece a anului”, a mai spus Marcel Spatari.
Astăzi, 11 decembrie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a venit cu precizări privind compensațiile pentru energie în noul sezon rece, în cadrul conferinței de presă săptămânale după ședința Executivului.
Reamintim că rețelele sociale sunt arhipline cu mesajele disperate ale moldovenilor revoltați de sumele primite.
„Bătaie de joc”, „rușine”, „scuipat în ochi” – sunt doar câteva dintre sutele de reacții și mesaje primite la adresa redacției din partea cetățenilor.