178 de țări au participat la a cincea rundă de negocieri pentru elaborarea unui tratat global împotriva poluării cu plastic. Acest eveniment a avut loc în cadrul Comitetului interguvernamental de negociere privind poluarea cu plastic, organizat de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu, în perioada 23 noiembrie – 2 decembrie 2024, la Busan, Coreea de Sud.
Tratatul propus include măsuri prin care țările vor fi obligate să reducă utilizarea plasticului, să folosească materiale mai puțin dăunătoare și să promoveze reciclarea acestuia. De asemenea, s-a discutat despre înlocuirea produselor de plastic cu alternative sustenabile.
Un alt punct al discuțiilor a fost necesitatea creării unui Mecanism Financiar, care să asigure resurse suplimentare pentru implementarea măsurilor propuse: „Moldova este angajată să implementeze mecanisme de responsabilitate extinsă a producătorului (REP), însă avem nevoie de suport suplimentar pentru a dezvolta o infrastructură eficientă de reciclare a plasticului”, a declarat Secretarul de Stat.
Scopul principal al acestui tratat este de a reduce poluarea cu plastic până în anul 2040, în special în mediile marine. Conform studiilor, peste 90% din plasticul produs global nu este reciclat, iar anual peste 20 de milioane de tone de plastic ajung în natură, adesea după doar câteva minute de utilizare. În anul 2019, omenirea a generat aproximativ 460 de milioane de tone de plastic, o cantitate care s-a dublat față de anul 2000. Această tendință riscă să se dubleze din nou până în 2040.
Instrumentul juridic internațional obligatoriu împotriva poluării cu plastic va include propuneri de reglementare a producției și utilizării materialelor plastice, promovarea alternativelor sustenabile, strategii eficiente de reciclare, cât și inițiative de educație publică pentru creșterea gradului de conștientizare a impactului plasticului asupra mediului.