Procesul electoral este în desfășurare. Votul continuă în toate secțiile de votare din țară și din cele din străinătate, unde conaționalii noștri își exercită dreptul la vot, dovedind încă o dată că democrația reprezintă fundamentul unei societăți prospere și unite.
UPDATE 19:00: „Procesul de votare se desfășoară în continuare, în mare parte în liniște. Totuși, au fost semnalate și incidente care au periclitat procesul de votare: alerte cu bombă anunțate la 6 secții de peste hotare, dar și în două secții de votare din Varnița. Până la această oră, doar trei dintre acestea secții și-au reluat activitatea”, susține Angelica Caraman.
Până la această oră au votat 1.605.476 de cetățeni, ceea ce constituie 52,21% din numărul total de cetățeni cu drept de vot.
Record în diasporă, din 2010 este cel mai mare număr de participare – 283.861 de cetățeni din diasporă și-au exercitat dreptul la vot până la această oră.
UPDATE 16:20: „Până la această oră au votat peste un milion 285 de mii de alegători, ceea ce reprezintă o rată de peste 43% și, dacă ar fi să comparăm cu aceeași perioadă din primul tur al alegerilor, la această oră votaseră 39,4% din numărul de alegători înscriși în listele electorale de bază”, a informat șefa CEC, Angelica Caraman, transmite Știri.md.
Potrivit Angelicăi Caraman, cetățenii din orașele și satele noastre au demonstrat astăzi o prezență activă și constantă la urne. Și implicarea diasporei este una semnificativă.
„Ne bucură implicarea diasporei, având în vedere că unii dintre oameni au de călătorit pe distanțe destul de lungi pentru a-și putea exercita dreptul la vot. La unele secții de vot, numărul alegătorilor care deja au votat este destul de mare. CEC a tipărit și a expediat câte 5.000 de buletine de vot peste hotare. Cu toate acestea, la ora actuală, constatăm un flux de alegători destul de ridicat. Îndemnăm cetățenii noștri să meargă și să voteze la cea mai apropiată secție de votare, unde este disponibil un număr mai mare de buletine de vot”, a anunțat șefa CEC.
În acest an, Angelica Caraman menționează că în diasporă a fost deschis un număr semnificativ de secții de votare. Aceasta subliniază că în primul tur al alegerilor au existat rânduri mari în special în Italia, România, Belgia, motiv pentru care s-au luat măsuri suplimentare.
Pe de altă parte, există și secții de votare cu un număr destul de mic de alegători. Două dintre acestea s-au închis. Este vorba despre secțiile de votare din Tokio, Japonia și Beijing din Republica Populară Chineză. În aceste două secții și-au exprimat votul 84 și, respectiv, 43 de alegători.
CEC anunță, de asemenea, despre deschiderea fără impedimente a tuturor secțiilor de votare pe coasta estică a SUA.
Cu privire la securitate, CEC informează că IGP a înregistrat 42 de cazuri de fotografiere a buletinelor de vot; deteriorarea buletinelor de vot – două cazuri; scoaterea buletinelor de vot din secția de votare – două cazuri; agitație electorală interzisă – 20 de cazuri; afișaj electoral neautorizat – șase cazuri; transportare organizată a alegătorilor – 12 cazuri; prezența mai multor persoane în cabine de vot – un caz.
„Din păcate, pe parcursul zilei de astăzi, autoritățile au intervenit în 18 cazuri de corupere electorală. Au demarat investigațiile corespunzătoare. (…) De asemenea, am fost informați că am avut câteva incidente de securitate cibernetică care au afectat temporar disponibilitatea resurselor informaționale ale CEC. Colegii ne-au sesizat despre încetinirea funcționalității programului. Am fost ținta unor atacuri cibernetice de supraîncărcarea serverelor prin multiple cereri simultane. (…) CEC își reiterează angajamentul ferm pentru un proces electoral corect și transparent și condamnă orice încercare de încălcare a legislației electorale”, a mai comunicat Angelica Caraman.