Observatorii Misiunii de Observare Promo-LEX au raportat în total 141 de semnalări de incidente, dintre care 109 deja au fost prelucrate și confirmate. Cele mai multe dintre acestea au vizat încălcarea privind faptul că urnele de vot nu au fost sigilate conform procedurilor legale.
UPDATE 14:30: Potrivit lui Nicolae Panfil, șeful Misiunii de Observare Promo-LEX, în perioada 09:00 – 14:00, au fost înregistrate 544 de încălcări, inclusiv cu cele din dimineață. Pentru intervalul 09:00 – 14:00, au fost incluse 316 incidente confirmate.
Conform observatorilor Promo-LEX, din totalul de 614 secții de votare monitorizate, 224 nu sunt accesibile pentru persoanele cu deficiențe locomotorii, iar în 203 secții de votare nu există încălzire. În 271 de secții, în intervalul de timp menționat, observatorii au semnalat situații de aglomerație, atât în afara secțiilor, cât și în exterior.
De asemenea, în cel puțin 12 secții de votare din 30 deschide pentru alegătorii din regiunea transnistreană și, în cel puțin 48 secții din cele 65 deschide în diasporă, a fost constatată aglomerație.
Cu privire la incidentele semnalate în perioada de mai sus menționată, Nicolae Panfil anunță incidente legate de o misiune a asigurării ordinii în secția de votare și în apropiere, au fost înregistrate alte 12 cazuri, la Hâncești, Chișinău, Anenii Noi, etc.
Agitație electorală sau PR negru – au fost constatate alte șase cazuri în secțiile de vot din Bălți, Râșcani, sectorul Râșcani – Chișinău, Botanica, etc.
Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în apropiere – au fost constatate cel puțin 22 de cazuri la Trușeni, Cahul, Dumitreni, Orhei, Sângerei, Anenii Noi, Cahul, Ialoveni, Glodeni, Mileștii Mici, Bălți.
„O altă situație privind prezența nejustificată a persoanelor neautorizate pe care vrem să o accentuăm, este un fenomen nou observat în cadrul alegerilor, este prezența unor persoane, în special în diasporă, care înregistrează prezența și fluxul de cetățeni care vin la secțiile de votare. Acest lucru se face pentru a intimida oamenii, pentru a putea identifica ulterior persoane sau pentru a verifica prezența la vot, în sensul în care știm că au existat zvonuri precum că în diasporă nu au fost în primul tur atâția cetățeni moldoveni la vot”, a menționat Nicolae Panfil.
Încălcarea secretului votului – 88 de cazuri constatate în intervalul menționat la Sângere, Orhei, sectorul Ciocana, Râșcani, orașul Durlești, Ungheni, Ciorescu, Bădiceni, Mileștii Mici, Sociteni, Clișova, Popeasca, Irlanda, Marea Britanie, Turcia, etc.
De asemenea:
- Votarea nejustificată în grup – șase cazuri înregistrate la Rezina, Orhei, Cimișlia, Durlești, Cahul și Ialoveni;
- Accesul restricționat pentru observatori – alte trei cazuri constatate la Vorniceni, Sângerei și Doroțcaia:
- Incidente legate de influențarea votului – este vorba despre cazuri sau zvonuri de recompense materiale oferite alegătorilor. Au fost documentate cinci cazuri în sectorul Râșcani al Capitalei, Rezina, regiunea transnistreană și un caz în Turcia;
- Transportarea organizată a alegătorilor – au fost constatate șapte cazuri la Căușeni, Transnistria, sectorul Buiucani din Capitală, Istanbul;
- Cazuri de intimidare sau acte de violențe cu implicarea cetățenilor, a alegătorilor, observatorilor, mass-media – au fost înregistrate trei cazuri la Doroțcaia, sectorul Centru din Chișinău, Brânzeni;
- Incidente legate de organizarea votării. Au fost constatate alte urne de vot nesigilate conform legii, 21 cazuri;
- Întreruperea pe parcursul zilei a procesului de filmare a operațiunilor electorale – au fost constatate 23 de cazuri la Ocnița, Chișinău, Sângerei, Florești, Leova, etc;
- Încetarea sau suspendarea nejustificată a procesului de vot în secția de vot – șapte cazuri;
- Deficiențe în listele electorale – 39 de cazuri la Căușeni, Edineț, Chișinău, etc.
- Alte încălcări – 28 de cazuri înregistrate.