România a investit milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii din satele Moldovei și va continua să ofere sprijin, dă asigurări Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu. Diplomatul român îi îndeamnă pe cetățenii moldoveni să nu se lase influențați de nimeni în luarea deciziei despre viitorul țării și să aleagă un președinte care va construi o societate în care moldovenii din străinătate vor dori să se întoarcă, iar cei care se află aici să nu plece.
Potrivit lui Cristian-Leon Țurcanu, din punctul său de vedere, rezultatul obținut la referendumul constituțional este o victorie atțt pentru Moldova, cât și pentru fiecare cetățean.
„Este o alegere, în mod clar și evident, pentru un viitor în pace, în securitate și prosperitate, iar aici ne referim nu doar la ziua de azi sau de mâine, ci și la ceea ce va urma după generația noastră”, a subliniat oficialul român în cadrul unui interviu.
La dezbaterea publică dintre cei doi candidați electorali, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, s-au spus multe, inclusiv despre relația Republicii Moldova cu România. Stoianoglo a afirmat că nu cunoaște nici un proiect regional comun de dezvoltare, declarație care a fost calificată drept jignitoare la adresa României de către presa românească.
Fiind întrebat cum crede, ce a urmărit, de fapt, Alexandr Stoianoglo, Cristian-Leon Țurcanu a spus că, în calitate de diplomat, el nu poate comenta astfel de informații, însă poate spune că, în ultimii zece ani, România a finanțat renovarea a circa 1.000 de grădinițe și școli din Republica Moldova, a finanțat sisteme de apeducte, de canalizare, în zone rurale, exact unde este mai multă nevoie.
„Oricine se plimbă prin centrul Chișinăului poate să vadă Muzeul de Artă, renovat din bani românești – aproape un milion de euro, Sala cu Orgă, renovată cu aproximativ un milion de euro, la Comrat a fost construit un bloc al liceului „Mihai Eminescu”, cu circa 800.000 de euro, la Cahul este aproape finalizat un nou teatru, costul lucrărilor fiind de aproape un milion de euro. Cam acestea sunt proiectele pe care le-a făcut România în cooperarea cu autoritățile de la Chișinău în ultimii ani, iar exemplele pot continua”, a mai spus oficialul român.
De asemenea, Cristian-Leon Țurcanu, a vorbit în cadrul interviului despre propaganda de la Kremlin și care sunt lecțiile pe care ar fi bine să le învățăm cu toții pentru a deveni mai rezilienți. Oficialul român spune că cea mai bună lecție noi deja am primit-o. Este vorba despre referendumul constituțional.
„Alegătorii au demonstrat că se poate. Alegătorii au găsit înțelepciunea să discearnă adevărul de minciună și să aleagă cu sufletul, cu inima și cu mintea. Propaganda rusă are o tradiție îndelungată, a pus presiune pe oamenii de aici zeci de ani și nu se întâmplă doar în Republica Moldova. Avem foarte multă admirație față de reziliența Republicii Moldova, pentru că aici presiunile făcute de Federația Rusă ating niște cote, foarte, foarte înalte”, subliniază acesta.
Oficialul a mai spus că are încrederea în înțelepciunea oamenilor din Republica Moldova și crede că aceștia vor alege să fie conduși de cineva care poate să construiască o societate și o economie în care fiecare cetățean să se simtă respectat, din care cetățenii să nu vrea plece.
„Pentru asta e nevoie de câteva lucruri de bază: pace, securitate și prosperitate. Pentru asta e nevoie ca fiecare cetățean să meargă să voteze, deoarece este o obligație față de propria persoană, față de familie și față de societate. (…) Îndemn toți cetățenii să meargă să voteze așa cum cred ei că este mai bine. Să nu voteze sub influența nimănui”, a conchis Cristian-Leon Țurcanu.