Începând cu 1 ianuarie curent, în Codul vamal a fost introdusă o nouă formă de control vamal al bunurilor transportate de persoanele fizice. Este vorba despre declarația vamală a călătorului.
Potrivit reprezentanților Serviciului Vamal, în calitate de persoană fizică, la traversarea frontierei de stat, pasagerii trebuie să completeze declarația vamală a călătorului, adică un formular prin intermediul căruia sunt declarate bunurile aflate în bagajele personale.
Acest act va oferi Serviciului Vamal informațiile necesare referitoare la bunurile aflate în bagajele personale, inclusiv pentru evaluarea corectă a drepturilor de import.
De menționat că declarația vamală trebuie depusă la traversarea frontierei de stat, pe sensul de ieșire, intrare sau tranzit.
Când trebuie completată declarația călătorului
Există câteva situații, prevăzute de legislația vamală, în care trebuie completată declarația călătorului:
- Pentru mărfuri, cu caracter comercial, care nu depășesc echivalentul a 1.000 de euro sau 1.000 kg.
- Pentru bunuri care necesită autorizare din partea altor autorități de control.
Potrivit Serviciului Vamal, în cadrul controlului, funcționarul vamal poate solicita completarea acestei declarații. Demersul este făcut în baza „analizei situației de risc”. Această analiză este parte a procedurilor interne. În plus, declarația poate fi depusă și în cazul declarării voluntare a valorilor valutare ce nu depășesc 10.000 de euro, precum și pentru verificarea veridicității informațiilor declarate verbal.
Totodată, este de precizat faptul că persoanele fizice care transportă sau dețin bunuri la trecerea frontierei vamale, a căror valoare depășește 10.000 de euro, sunt obligate să completeze declarația valutară. Acest act, potrivit Serviciului Vamal, asigură transparența fluxurilor de capital.