Autorităţile americane au indicat vineri că investighează un atac cibernetic pe care îl atribuie unor actori legaţi de China, presa americană afirmând că au fost vizate telefoanele lui Donald Trump şi ale candidatului republican la vicepreşedinţia SUA, J.D. Vance.
Au fost, de asemenea, vizate de această tentativă de intruziune persoane legate de echipa de campanie a democratei Kamala Harris, a aflat AFP de la o sursă apropiată cazului.
„Guvernul american investighează asupra accesului neautorizat la infrastructura comercială de telecomunicaţii de către actori legaţi de Republica Populară Chineză”, au declarat într-un comunicat comun Poliţia Federală (FBI) şi Agenţia pentru Securitatea Cibernetică şi Securitatea Infrastructurii (CISA).
Potrivit New York Times, au fost vizate telefoanele fostului preşedinte şi candidat republican Donald Trump, precum şi ale candidatului la vicepreşedinţie J.D. Vance. Ei au fost avertizaţi în această săptămână despre această tentativă, potrivit cotidianului care a citat vineri surse anonime.
Anchetatorii caută în continuare să ştie dacă hackerii au reuşit să acceseze datele şi comunicaţiile celor doi, potrivit New York Times şi Washington Post.
FBI a refuzat să comenteze asupra ţintelor specifice.
Aceste dezvăluiri intervin cu mai puţin de două săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale care se anunţă extrem de strânse. Donald Trump şi J.D. Vance vorbesc ambii foarte dur despre China.
Potrivit cotidianului, atacul informatic a folosit operatorul de telefonie Verizon.
„Suntem la curent cu informaţiile conform cărora un actor de stat cu înaltă capacitate a vizat mai mulţi operatori americani de telecomunicaţii cu scopul de a aduna informaţii”, a declarat compania într-un comunicat. Verizon a adăugat că „lucrează pentru a confirma, evalua şi remedia orice posibil impact”.
Justiţia americană a pus sub acuzare la sfârşitul lunii septembrie trei presupuşi hackeri iranieni care ar fi acţionat în numele Teheranului şi au încercat să efectueze un atac informatic asupra echipei de campanie a lui Donald Trump.
În 2016, un atac cibernetic asupra e-mailurilor Partidului Democrat – atribuit Rusiei – a făcut publice discuţii interne, inclusiv unele despre candidata Hillary Clinton.