Chișinău și București își întărește tot mai mult relațiile în sistemul energetic prin noi parteneriate vitale ce vor contribui treptat la o redirecționare a R. Moldova spre piața regională europeană. Astăzi, la Chișinău, miniștrii Energiei din R. Moldova și România, Victor Parlicov și Sebastian Burduja, au semnat memorandumul privind colaborarea pentru realizarea proiectelor comune și dezvoltarea de parteneriate pentru promovarea inovării din domeniul energiei.
Printre subiectele principale abordate au fost cele trei rețele de interconexiune cu România și riscurile privind aprovizionarea cu gaze și energie electrică, în special pe timp de iarnă.
„Avem multiple colaborări. Pe dimensiunea de interconexiuni, bineînțeles, avem cele trei linii de interconexiune pe care vrem să le avem gata până la sfârșitul anului 2028, așa încât în 2029 să putem face cuplarea pieței energetice din R. Moldova cu piața regională de energie, prin România”, a declarat Victor Parlicov.
„Proiectele noastre comune sunt vitale și ambițioase. Vă stăm la dispoziție și în perspectiva acestui sezon rece cu tot ceea ce poate face România pentru a fi alături. Eo datorie morală să vă sprijinim și să facem tot ceea ce este posibil”, a precizat Sebastian Burduja.
Amintim, miercuri, Guvernul de la Chișinău a aprobat un regulament care prevede că mărfurile, serviciile și lucrările necesare pentru realizarea celei de-a doua etape a proiectului de interconectare a rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România vor beneficia de facilități fiscale și vamale.
Regulamentul prevede scutiri de la plata TVA fără drept de deducere, accize, taxe vamale și alte taxe aplicabile mărfurilor și serviciilor importate pentru implementarea proiectului. Astfel, facilitățile introduse vor contribui la reducerea costurilor de implementare a proiectului cu peste 6 milioane de euro.
Proiectul „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II” prevede construcția liniei electrice aeriene de 400 kV Bălți – Suceava, extinderea stației electrice Bălți 400 kV și modernizarea tuturor stațiilor electrice ale ÎS “Moldelectrica”, având un buget total de 77 milioane de euro. Proiectul este finanțat prin intermediul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Băncii Europene de Investiții și a Uniunii Europene.