Primul tur al alegerilor prezidenţiale a trecut şi deja pot fi făcute unele concluzii în baza rezultatelor sale. Iar una dintre cele mai importante concluzii este că Irina Vlah pe bună dreptate poate fi considerată un învingător în alegerile prezidenţiale, fiind, totodată, şi surpriza acestora. Iar în rândurile de mai jos voi explica de ce cred astfel.
În primul rând, despre Maia Sandu. Era clar că actualul şef de stat se va poziţiona pe primul loc în turul întâi. Totodată, nu cred că Maia Sandu poate fi considerată învingătoare. Ea este pe un trend descendent şi a fost chiar la un pas de a înregistra un eşec răsunător în cazul referendumului. Apropo, chiar şi dacă acesta a trecut la limită, mulţi consideră o ruşine rezultatele referendumului, iar responsabilitatea pentru aceasta este atribuită personal Maiei Sandu, care a venit cu iniţiativa organizării plebiscitului, dar nu a avut capacitate să mobilizeze alegătorii pentru o victorie convingătoare. Aceasta, de rând cu faptul că Maia Sandu nu prea are de unde atrage voturi în turul doi, s-ar putea să o coste enorm.
Candidatul de pe locul doi, Alexandr Stoianoglo, chiar şi dacă a înregistrat un rezultat bun, nu se poate de spus că a devenit purtător de rating personal. Votanţii săi sunt în mare parte ai PSRM. Adică, astăzi sunt şi mâine nu-s. Alexandr Stoianoglo, dacă nu ajunge Preşedinte, cel mai probabil, într-un timp foarte scurt, va rămânea fără rating – procentele acumulate de acesta, pur şi simplu, vor reveni la PSRM. De aceea, nici el nu poate fi considerat un învingător. Cel puţin, la această etapă.
Renato Usatîi, chiar dacă este pe locul trei, totuşi, a înregistrat un regres semnificativ, comparativ cu precedentele alegeri prezidenţiale. Şi dacă atunci, având cu 3-4% mai mult decât acum în primul tur la prezidenţiale, nu a reuşit să-şi aducă partidul în Legislativ la alegerile parlamentare ce au avut loc după doar câteva luni, avem motive să presupunem că scenariul se poate repeta şi la anul, când din nou vom avea parlamentare. Iar dacă nu trece nici în viitorul Parlament, Renato Usatîi, cel mai probabil, va pleca pentru totdeauna din politică.
Ocupanta locului 5, Victoria Furtună, chiar dacă a obţinut un număr semnificativ de voturi, cel mai probabil, este în aceeaşi situaţie ca şi Alexandr Stoianoglo. Adică, voturile parcă sunt ale ei, dar, totodată, sunt ale altcuiva. Şi nu e clar ce se va întâmpla cu aceste voturi în perioada imediat următoare.
Dat fiind această situaţie, constatăm că din top-5 cel mai bine stă Irina Vlah. Pe de o parte, ea a demonstrat tuturor că are rating personal, care-i permite să aducă un partid în Parlament. Pe de altă parte, alegerile prezidenţiale au spulberat mitul că ea ar fi „omul lui Ilan Şor”. S-a văzut foarte clar că anume echipa lui Ilan Şor a împiedicat-o cel mai mult în Găgăuzia natală, în Orhei, dar şi în alte localităţi. De aceea, dacă în top-5 avem doi politicieni care se află în declin evident (Maia Sandu şi Renato Usatîi), şi doi politicieni care au rating personal „împrumutat” (Alexandr Stoianoglo şi Victoria Furtună, atunci concluzia se impune de la sine – Irina Vlah este adevăratul învingător al alegerilor prezidenţiale. Aceasta pentru că scrutinul prezidenţial nu doar i-a consolidat poziţiile şi a înlăturat unele suspiciuni ce existau în raport cu ea, dar şi i-a deschis perspective politice destul de bune.
Autor: Cornel Ciurea