Cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot sunt așteptați astăzi, 20 octombrie, la urne pentru a alege președintele țării pentru următorul mandat de patru ani. Totodată, cetățenii sunt chemați să participe și la referendumul constituțional pentru a-și manifesta opțiunea față de perspectiva aderării țării noastre la Uniunea Europeană.
Secțiile de votare sunt deschide de la ora 07:00 până la ora 21:00, conform fusului orar al fiecărei țări.
Pentru alegerile prezidențiale și referendum au fost constituite 2.221 de secții de votare. Dintre acestea: 1.957 de secții de votare în circumscripțiile electorale din țară, 30 de secții de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului și 234 de secții de votare pentru cetățenii cu drept de vot din străinătate.
În total, au fost tipărite 2.819.996 de buletine de vot, dintre care 2.137.641 de buletine de vot în limba română, 676.979 în limba rusă, 115 în limba ucraineană, 3.400 în limba găgăuză, 870 în limba romani și 991 în limba bulgară. Este pentru prima dată când buletinele de vot vor fi tipărite nu doar în limba română, ci și în cinci limbi ale minorităților etnice.
Pe teritoriul Republicii Moldova, cetățenii pot vota cu buletinul de identitate sau buletinul de identitate provizoriu, pașaportul (inclusiv expirat), carnetul de student sau de elev în cazul studenților și elevilor care învață în alte localități decât în cele unde au reședința.
La secția de vot, moldovenii vor prezenta unul dintre actele enumerat mai sus, iar operatorii îi vor verifica prin intermediul unui sistem informațional și, dacă totul este în regulă, vor introduce datele, apoi îi vor direcționa către funcționarii care eliberează buletinele de vot.
Alegătorii vor primi două buletine de vot. Primul, de culoare gri afumat, va fi cu lista candidaților la prezidențiale. Al doilea, violet, va conține opțiunile de la referendum.
De menționat că, în premieră, conaționalii din SUA, Canada, Islanda, Finlanda, Suedia și Norvegia au votat prin corespondență.
Persoanele care din motive de sănătate sau din alte motive temeinice nu pot veni în localul secției de votare, pot solicita biroului electoral votarea cu urna mobilă. Potrivit CEC, în ziua scrutinului, cererile se aprobă de către biroul electoral până la ora 14:00 numai la prezentarea unui certificat medical.
Pentru alegerile prezidențiale, alegătorii vor aplica ștampila „Votat” în dreptul unuia din cei 11 candidați înscriși în buletinul de vot în următoare ordine:
1. Alexandr Stoianoglo, desemnat de Partidul Socialiștilor;
2. Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune și Solidaritate;
3. Renato Usatîi, desemnat de Partidul Nostru;
4. Vasile Tarlev, desemnat de Partidul pentru Viitorul Moldovei;
5. Irina Vlah, desemnată de un grup de cetățeni;
6. Ion Chicu, desemnat de Partidul Consolidării și Dezvoltării Moldovei;
7. Andrei Năstase, desemnat de un grup de cetățeni;
8. Victoria Furtună, desemnată de un grup de cetățeni;
9. Octavian Țîcu, desemnat de Blocul electoral „Împreună”;
10. Tudor Ulianovschi, desemnat de un grup de cetățeni;
11. Natalia Morari, desemnată de un grup de cetățeni.
În buletinul pentru referendumul republican constituțional, alegătorii vor răspunde cu „DA” sau „NU” la următoarea întrebare: „Susțineți pentru modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.
Scrutinele vor fi monitorizate de 2.061 de observatori, dintre care 1.277 de observatori naționali și 784 de observatori internaționali.
Lista secțiilor de votare, inclusiv adresele acestora, o puteți găsi pe pagina web oficială a Comisiei sau accesând direct linkul: https://a.cec.md/ro/numarul-circumscriptiilor-electorale-si-sectiilor-de-votare-16217.html
De asemenea, pentru a verifica on-line la ce secție de votare sunt arondați, alegătorii pot accesa pagina https://verifica.cec.md, butonul „Află unde să votezi”, selectând adresa de domiciliu vor afla informația despre secția de votare asociată adresei.