Declarațiile lui Ilan Șor despre uneltirile membrului CEC, Pavel Postică, care ar vrea la indicația Maiei Sandu s-o scoată din cursa electorală de la Bălți pe Marina Tauber, pentru niște presupuse încălcări, par să fie extrem de verosimile. În primul rînd, Maia Sandu ne-a obișnuit de ceva timp cu acest tip de intervenții grosolane în activitatea instituțiilor statului prin care servanții docili ai PAS sfidează regulile democratice și politizează procesele din interiorul lor.
În al doilea rînd, interesul poartă fesul iar o victorie categorică a Marinei Tauber la Bălți nu dă bine deloc pentru imaginea PAS care face de atîta amar de vreme gargară despre combaterea corupției, în timp ce echipa lui Ilan Șor, vizată de criticile guvernanților, pune mîna în mod categoric pe cel de-al doilea ca mărime oraș al țării.
De aceea, pornim de la ideea ca intențiile guvernării de a o debarca pe Marina Tauber sînt cît se poate de reale. Ele sînt, de altfel, în consonață cu servilismul politic demult remarcat al unor lideri ai mișcării onegiste, aterizați în funcții de răspundere după ce PAS s-a impus în alegerile parlamentare. Despre Pavel Postică am scris și cu alte ocazii – știm prea bine că rapoartele întocmite de el și prestațiile lui la proteste au avut întotdeauna drept scop slujirea camuflată a intereselor PAS. Acest fapt a fost confirmat, de altfel, prin desemnarea lui la CEC de către însăși Maia Sandu.
Acum, însă, gluma se îngroașă iar măștile trebuie să fie date jos. O eventuală eliminare a Marinei Tauber din turul doi al alegerilor ceea ce ar echivala cu o scoatere impardonabilă din cursă a învingătoarei practic certe a alegerilor din Bălți, reprezintă nu doar un scandal monstruos ci și o pîngărire iremediabilă a principiilor democratice la care PAS, aparent, subscrie.
Lucrurile pot fi comparate cu nevalidarea mandatului de primar al lui Andrei Năstase din iunie 2018 din cauza unor decizii de judecată, ceea ce a condus la o serioasă decredibilizare a regimului lui Plahotniuc. Totuși, în cazul Marinei Tauber riscăm să ne pomenim cu o situație și mai jenantă. Nevalidarea mandatului lui Năstase în 2018 a fost o decizie politică luată de Plahotniuc în extremis după ce guvernarea de atunci a încercat să respecte aparențele democratice dar care, în final, a cedat priorității politice dictate de Plahotniuc. În cazul unei eventuale eliminări a Marinei Tauber din cursa pentru primăria din Bălți, PAS va face dovada unei totale neglijări a acestor reguli fără a încerca măcar să mimeze un fair play. Va fi o manifestare a unei totale impunități și dispreț suveran pentru tot ce se declară a fi just pentru PAS în politică.
Să nu uităm că la începutul lui decembrie, Maia Sandu va participa la Samitul Democrațiilor, organizat de Statele Unite ale Americii. O eventuală participare a președintei țării la un asemenea for prestigios, cu imaginea pătată de înlăturarea Marinei Tauber din cursa electorală, va arăta întregii lumi că scorurile în scădere ale Moldovei la capitolul democrație nu au nici o șansă să se remedieze.
ocurile din culise care se fac acum la CEC miroase urît și pun la grea încercare onoarea și cariera celorlați membri ai instituției. Chiar dacă majoritatea membrilor CEC sînt numiți de PAS, avem încrederea că mulți dintre ei înțeleg riscurile enorme ale unei capitulări în fața presupuselor insistențe ai lui Postică. În aceste condiții, vrem să credem că membrii CEC nu se vor lăsa intimidați și vor ignora presiunile politice. Altminteri, ei vor deveni parte a unui ”stat capturat” ai căror contururi sesizabile la momentul dat par să fie chiar mai sinistre decît cele invocate tot de ei în cazul regimului Plahotniuc.
Autor: Corneliu Ciurea