În Republica Moldova a fost lansat proiectul „Femeile pentru Pace și Prosperitate”, o inițiativă dedicată creșterii implicării femeilor în guvernare și dezvoltarea economică în țara noastră.
Inițiativa este implementată de UN Women, împreună cu Organizația Internațională a Muncii și cu sprijinul financiar al Biroului de Cooperare al Elveției (SDC).
Potrivit unui comunicat de presă, proiectul se va desfășura până în 2028 și are un buget total estimat la 8,89 milioane de dolari.
Proiectul se bazează pe două obiective cheie.
Primul obiectiv vizează creșterea implicării femeilor în procesele de guvernare și consolidare a păcii. Acesta își propune să crească participarea femeilor în procesele de luare a deciziilor la nivel local și național, recunoscând importanța esențială a acestora în construirea unor comunități echitabile și reziliente. În cadrul acestui obiectiv, autoritățile locale vor beneficia de sprijin pentru a-și îmbunătăți capacitățile în elaborarea și implementarea politicilor sensibile la gen, colaborând cu organizațiile de și pentru femei și societatea civilă.
„De asemenea, va fi implementat un program de mentorat destinat liderelor locale, în special femeilor din grupuri subreprezentate, pentru a promova dialogul și coeziunea socială prin implicarea grupurilor subreprezentate, inclusiv refugiați/te la luarea de decizii. Proiectul va sprijini inițiative locale menite să sporească încrederea între comunitățile de pe cele două maluri ale Nistrului, inclusiv UTA Găgăuzia, și se va concentra pe promovarea participării semnificative a femeilor în deciziile legate de pace și dezvoltare”, se mai arată în comunicat.
Cel de-al doilea obiectiv se concentrează pe asigurarea accesului femeilor la oportunități economice durabile, prin facilitarea accesului la locuri de muncă decente și oportunități economice competitive. Proiectul va promova parteneriate cu instituțiile naționale pentru a dezvolta un ecosistem favorabil antreprenoriatului feminin, promovând cooperarea și comunicarea între actorii relevanți și oferind sprijin direct companiilor gestionate de către femei pentru dezvoltarea și integrarea lor în lanțurile valorice, precum și în accesarea resurselor financiare.