Președintele american Joe Biden va ține luni un discurs privind situația epidemiologică creată de apariția noii variante Omicron a coronaviruslui, despre care se știe că este extrem de contagioasă. Există și temeri că actualele vaccinuri ar putea să nu fie suficient de eficiente.
Omicron a fost detectat în sudul Africii, între timp, o serie de țări europene au anunțat că au depistat noua variantă.
Principalul consilier al administrației americane în domeniul epidemiologic, doctorul Anthony Fauci a declarat că ar putea dura aproximativ două săptămâni până vor exista informații clare despre Omicron dar doctori din sud-africani au informat că pentru moment s-a observat că cei contaminați cu noua variantă nu au făcut forme grave ale bolii.
Pe de altă parte, din cazurile consultate, majoritatea avea sub 40 de ani și aproape jumătate erau deja vaccinați anti Covid-19.
În Statele Unite, epidemiologul șef, doctorul Anthony Fauci a spus că în opinia sa, vaccinurile existente ar putea oferi „un anume grad de protecție împotriva cazurilor severe de COVID”.
Iar președinta Comisiei Europene, Ursula von de Leyen a reamintit că firma Pfizer/BioNTech s-a angajat, prin contract, ca în decurs de 100 de zile să-și adapteze vaccinul anti Covid-19 la orice nouă variantă.
Directorul Institutului Național de Sănătate Publică, dr. Francis Collins, a declarat pentru Fox News că este nevoie de mai multe date înainte ca autoritățile sanitare să poată spune cu siguranță că nu este o versiune severă a virusului.
Între timp, în lumea întreagă, guvernele iau măsuri de urgență pentru a împiedica răspândirea necontrolată a noii tulpini: Israelul a decis să interzică intrarea străinilor, iar Marocul a declarat că va suspenda toate zborurile timp de două săptămâni începând de astăzi, luni.
Olanda a raportat duminică 13 cazuri de Omicron, Canada și Australia câte două.
Mai multe state europene au deja confirmate cazuri de infectare cu varianta Omicron, printr acestea fiind și Belgia, Germania, Marea Britanie, Italia, Danemarca şi Cehia.
Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția că interdicțiile de călătorie ar putea încetini răspândirea noii variante dar „pun o povară grea asupra oamenilor”, motiv pentru care ar trebui impuse numai cu argumente științifice, nu intuitiv.
A fost convocată și o reuniune de urgență a miniștrilor sănătății din grupul principalelor 7 state industrializare din lume (G7).