Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a transmis în discursul de miercuri seară, 2 octombrie, că mulțumește din nou României pentru decizia de a dona un sistem Patriot și a cerut ca țările NATO din vecinătate, inclusiv România, să asigure împreună apărarea antiaeriană și să ajute la doborârea dronelor și rachetelor rusești.
„Noaptea trecută, armata rusă a lovit din nou Ucraina cu (drone) Shahed. În special, au fost lovituri în regiunea Odesa, în districtul Izmail, foarte aproape de graniţa cu România. (Dronele) Shahed au lovit infrastructura civilă obişnuită – un terminal de feribot, camioane, un depozit de cereale. Aceasta este exact ceea ce teroriştii ruşi au vizat întotdeauna – securitatea alimentară a regiunii şi a lumii”, a spus Zelenski.
„Ucraina le spune de mult timp tuturor vecinilor şi partenerilor săi cheie că trebuie să cooperăm, că trebuie să doborâm dronele şi rachete împreună, în special în zonele apropiate de ţările NATO”, a continuat liderul ucrainean.
El spune că această mişcare este „absolut posibilă” şi a dat exemplul Orientului Mijlociu, când, în timpul atacurilor Iranului împotriva Israelului, „coaliţia internaţională a acţionat împreună” şi a interceptat rachete şi drone care ameninţau teritoriul israelian.
„Mulţumesc fiecărei ţări care ne ajută cu adevărat cu apărarea aeriană. Mulţumesc în special României pentru Patriot”, a spus Zelenski în context. „Şi putem obţine o eficacitate şi mai mare – putem pune capăt cu totul terorii ruseşti prin doborârea dronelor Shahed, prin doborârea rachetelor, în cooperare”, a adăugat el insistând asupra ideii ca aliaţii din vecinătatea Ucrainei să le intercepteze acţionând de pe teritoriul propriu.
Zelenski a mai spus în discursul său de miercuri seara că spionajul extern trebuie consolidat şi intensificat, folosind toate informaţiile obţinute de agenţii ucraineni. El a sugerat că vor fi pregătite şi alte acţiuni ucrainene împotriva Rusiei, aşa cum au fost incursiunea din Kursk sau atacurile asupra unor rafinării şi baze aeriene de unde Moscova îşi lansează atacurile. „Acum pregătim rezultate maxime pentru ţară pentru la toamnă, în toate domeniile şi la toate nivelurile. Vom furniza (…) tot ceea ce Ucraina are nevoie pentru ca partenerii săi să înţeleagă mai bine capacităţile disponibile. Pe de altă parte, lucrăm şi la intenţiile inamicului. Ne pregătim să le contracarăm în modul care va fi cel mai util pentru apărarea Ucrainei şi pentru protejarea vieţii poporului nostru”, a anunţat Zelenski.
Referindu-se la regiunea Doneţk, liderul ucrainean a recunoscut că sunt zone în care „situaţia este deosebit de dificilă”, dar nu a menţionat nimic despre pierderea oraşului strategic Vuhledar, ci a subliniat că ruşii au suferit pierderi mari graţie rezistenţei opuse de forţele ucraiene. „Sunt recunoscător fiecăreia dintre brigăzile noastre de luptă pentru adevărata lor rezistenţă şi curaj. În fiecare săptămână, împotriva tuturor probabilităţilor, soldaţii noştri aduc o înfrângere cu adevărat tangibilă ocupantului, iar cel mai important lucru este să epuizăm inamicul şi să permitem Ucrainei să convingă partenerii noştri chiar de paşii care pot schimba fundamental şi strategic situaţia militară”, a spus preşedintele ucrainean, discursul său transformându-se într-un nou apel către parteneri pentru a furniza Ucrainei armament cu rază lungă de acţiune pe care să-l poată folosi împotriva Rusiei. Numai aşa Moscova s-ar aşeza la masa negocierilor, a arătat Zelenski.
„Avem într-adevăr nevoie de această determinare din partea partenerilor noştri. Avem nevoie de capacităţi cu rază lungă de acţiune. Aş dori, de asemenea, să mulţumesc fiecărui lider şi prieten al Ucrainei pentru că a înţeles că presiunea asupra Rusiei nu este suficientă acum şi că de aceea – şi numai de aceea – conducerea rusă nu ia în serios diplomaţia. Avem nevoie de mai multă forţă”, a punctat Volodimir Zelenski.
Dronele ruseşti au atacat în noaptea de marți spre miercuri, 1/2 octombrie, infrastructura portuară din regiunea Odesa din sudul Ucrainei, avariind o instalaţie de cereale şi clădiri la punctul de trecere a frontierei cu România de la Isaccea şi întrerupând alimentarea cu energie electrică a mii de persoane în regiunea Sumî din nord.
Fostul comandant al trupelor americane în Europa, generalul-locotenent în rezervă Ben Hodges, a susținut că NATO nu este pe deplin pregătită în cazul unui atac din partea Rusiei.