Iranul pare dispus să reia negocierile asupra programului său nuclear, dar refuză deocamdată întoarcerea inspectorilor pe teren a căror acreditare a fost retrasă, a declarat joi șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, într-un interviu acordat AFP.
Iranienii „dau semne de dorință de a se reangaja, nu numai cu AIEA, ci și (…) cu foștii noștri parteneri în acordul nuclear din 2015”, a spus el, indicând în același timp că Teheranul nu a vrut „să revină asupra listei inspectorilor” cărora le-a fost retrasă acreditarea.
Din 2021, Iranul a redus semnificativ inspecțiile la instalațiile sale nucleare. Camerele de supraveghere au fost deconectate și a fost retrasă acreditarea unui grup de experți.
În contextul în care Rafael Grossi urmează să meargă la Teheran în octombrie, Iranul i-a repetat că nu va exista nicio schimbare pe tema inspectorilor.
De la instalarea la putere în vară a președintelui reformist iranian Masoud Pezeshkian, Teheranul și-a exprimat dorința de a relansa negocierile pentru a reînvia acordul încheiat în 2015 cu țările europene din E3 (Paris, Londra, Berlin), Statele Unite, Rusia și China.
Acest pact, cunoscut sub acronimul JCPOA, trebuia să reglementeze activitățile atomice ale Iranului în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale.
Dar a fost făcut desființat după retragerea americană decisă în 2018 de președintele de atunci, Donald Trump. Negocierile purtate la Viena au eșuat în vara anului 2022.
Pentru moment, europenii se arată precauți cu privire la posibilitatea unei reveniri la masa discuțiilor în perspectiva alegerilor prezidențiale americane de la începutul lunii noiembrie.
„Dacă lucrurile evoluează pozitiv, s-ar putea, și cred că este intenția președintelui (Pezeshkian) și a ministrului de externe (Abbas Araghchi), să fie reluate discuțiile cu foștii parteneri de negociere pentru a vedea ce tip de cadru”, a declarat Rafael Grossi.
Întrebarea este dacă acesta va fi cel din JCPOA sau nu.
„Va fi același lucru? Va fi cu totul altceva (…)? Depinde de ei (negociatori) să decidă dacă este fezabil, realist și util”, a subliniat el.
Potrivit unei surse diplomatice, europenii sunt sceptici cu privire la posibilitatea de a relua cadrul pactului inițial.