Delegația Băncii Naționale a Moldovei (BNM), condusă de viceguvernatoarea Tatiana Ivanicichina, alături de reprezentanți ai altor instituții și organizații cu competențe în domeniile economic și financiar s-au reunit la sediul BNM, în contextul misiunii de asistență tehnică a Băncii Mondiale pentru elaborarea Strategiei Naționale de Incluziune Financiară (SNIF).
„Această strategie este esențială pentru asigurarea accesului echitabil la servicii financiare pentru toți cetățenii, contribuind astfel la reducerea inegalităților economice”, a subliniat viceguvernatoarea BNM.
La rândul său, conducătorul echipei de asistență tehnică din partea Băncii Mondiale pe subiectul incluziunii financiare, Syed Mehdi Hassan, a subliniat importanța crucială a unei Strategii Naționale de Incluziune Financiară pentru Republica Moldova: o strategie bine fundamentată va contribui semnificativ la creșterea accesului populației la servicii financiare sigure și accesibile, asigurând astfel o dezvoltare economică pe criterii de echitate.
În cadrul ședinței, reprezentanții Băncii Mondiale au discutat etapele procesului de elaborare a strategiei, cu accent pe importanța colaborării interinstituționale. În cadrul procesului, fiecare instituție va juca un rol-cheie, contribuind cu experiența sa specifică.
La discuții au participat și membrii Grupului de lucru interinstituțional, format recent prin semnarea unui Memorandum de înțelegere între instituțiile competente. Grupul are rolul de a coordona elaborarea, implementarea și monitorizarea SNIF.
Aceasta este prima ședință oficială a Grupului de lucru interinstituțional cu experții Băncii Mondiale, având ca obiectiv stabilirea bazelor pentru realizarea unei strategii eficiente și incluzive.
Misiunea de asistență tehnică a experților Băncii Mondiale la Chișinău continuă cu discuții detaliate pe parcursul următoarelor două săptămâni, în perioada 23 septembrie – 4 octombrie 2024, pentru a formula propunerile pentru Strategia Națională de Incluziune Financiară, care va juca un rol important în asigurarea accesului la servicii financiare pentru cetățenii Republicii Moldova. Aceasta face parte din programul de sprijin tehnic finanțat prin Fondul fiduciar „Moldova – Dezvoltare, Reziliență și Oportunități pentru Bunăstare” (M-GROW), gestionat de Banca Mondială.
Peste 60 de țări au adoptat deja strategii de incluziune financiară și rezultatele sunt remarcabile: extinderea accesului la servicii financiare moderne, digitale și inovatoare a dus la creșterea prosperității și la reducerea inegalităților economice.