Mitropolitul Vladimir de Chişinău şi al întregii Moldove şi-a exprimat în numele Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova „profunda indignare faţă de poziţia unor instituţii de stat care se ocupă cu intimidarea preoţilor”.
După cum relatează Infotag, cu un astfel de mesaj el s-a adresat autorităţilor din ţară, cerând în numele Sinodului „să înceteze tortura morală împotriva Bisericii”.
„Reprezentanţii organelor de drept vin la domiciliul preoţilor şi îi obligă să semneze diferite declaraţii de neînţeles. Unii ierarhi şi slujitori au fost reţinuţi la punctele de trecere a frontierei şi supuşi unor percheziţii amănunţite fără niciun motiv. Biserica este supusă astăzi aceleiaşi presiuni ca în perioada sovietică. Biserica şi slujitorii ei sunt ameninţaţi din ce în ce mai mult”, a menţionat Mitropolitul.
El a amintit că „de la înfiinţarea Republicii Moldova, Biserica Ortodoxă din Moldova a fost alături de cetăţeni, pledând pentru independenţa şi suveranitatea statului, de asemenea, a promovat întotdeauna relaţii bune cu vecinii, fapt demonstrat în primele zile ale războiului din Ucraina, când Biserica a fost una dintre primele instituţii care a venit în ajutorul refugiaţilor, oferindu-le cazare în mănăstiri şi tot ce aveau nevoie”.
„Suntem convinşi că într-un stat de drept, în care sunt respectate valorile democratice şi libertatea religioasă, nu se poate pune problema interzicerii unei instituţii religioase care contribuie semnificativ la păstrarea valorilor şi identităţii naţionale. În cazul în care persecuţia nu va înceta, ne angajăm să vă punem faţă în faţă cu poporul dreptcredincios al Republicii Moldova, pentru a le explica de ce atacaţi cu atâta furie Biserica neamului nostru”, a ameninţat Mitropolitul Vladimir.
Biserica a decis să adreseze un mesaj autorităţilor după declaraţiile recente ale deputatului Vasile Şoimaru privind posibilitatea interzicerii activităţii Mitropoliei Moldovei, care face parte din Biserica Ortodoxă Rusă – urmând exemplul Ucrainei, care a adoptat o lege în acest sens.
„După toate normele legale, promovarea ideii de abolire a cultelor în maniera ucraineană constituie un act de intoleranţă religioasă manifestat în spaţiul public.(…) Propunerea de a scoate Mitropolia Moldovei în afara legii ar intra sub incidenţa hotărârii CEDO, prin care statul moldovean a fost deja condamnat pentru acţiuni similare de nerecunoaştere a dreptului la existenţă a cultului. O astfel de propunere ar trebui să fie respinsă de Parlament de la bun început şi recunoscută ca neconstituţională”, a declarat Mitropolitul Vladimir.
Anterior, preşedintele Maia Sandu a infirmat declaraţia lui Şoimaru.
„Nu există niciun pericol nici pentru Mitropolia Moldovei, nici pentru Mitropolia Basarabiei. Dimpotrivă, în aceşti patru ani am făcut mai mult decât oricine pentru a promova pacea şi înţelegerea între aceste mitropolii. Avem relaţii bune cu ambele. De fiecare dată când mă întâlnesc cu reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Mitropoliei Basarabiei, le spun că avem nevoie de unitate şi pace de dragul cetăţenilor moldoveni”, a spus Sandu.
Totodată, ea i-a îndemnat pe preoţi să nu se lase folosiţi în activităţi menite să destabilizeze situaţia din ţară. Comentând acţiunile preoţilor care fac un „pelerinaj” la Moscova, Sandu a spus că aceştia „încearcă să fie folosiţi pentru a destabiliza situaţia din Moldova”.