SUA, China, UE și toate țările democratice din lume ar trebui să împingă Ucraina și Rusia să negocieze pentru pace. Cu toate acestea, probabil că nu va fi complet corect, ceea ce înseamnă că înfrângerea Rusiei, întoarcerea teritoriilor ocupate în Ucraina și compensarea pagubelor nu se vor întâmpla, a spus președintele Cehiei, Petr Pavel.
„Scopul nostru este ca Ucraina să elibereze cât mai mult din teritoriul său. Pe de altă parte, suntem cu toții conștienți că Rusia nu este orice țară, este o țară care are un arsenal nuclear uriaș, resurse militare și materiale uriașe. Rusia ar putea duce un război de această intensitate pentru mulți, mulți ani și, desigur, nimeni nu este interesat de asta. Deci, dacă prețul pentru încheierea conflictului va fi o soluție temporară care va fi un compromis, atunci cred că este o cale bună de urmat”, a spus președintele ceh.
Potrivit acestuia, operațiunea lansată de ucraineni în regiunea Kursk a lovit în prestigiul Rusiei și al forțelor armate ruse.
„Au înaintat la o adâncime de aproape 40 de kilometri, au câștigat controlul asupra unui număr de sate. Desigur, nu se poate măsura cu 20 la sută din teritoriul Ucrainei, care este ocupat de Federația Rusă, dar este cel puțin o lovitură mare pentru prestigiul Rusiei și al forțelor sale armate. Poate că un obiectiv secundar a fost acela de a face cunoscut populației ruse că armata rusă și președintele Putin nu sunt atotputernici”, susține Petr Pavel.
În același timp, rezultatele acestei incursiuni ar putea oferi mai multe avantaje pentru negocierile ulterioare, spune el: „Când ambele părți vor ajunge la concluzia că nu mai pot obține niciun avantaj prin mijloace militare, vor începe negocierile și Ucraina va trebui să schimbe cărți. Momentan nu avea niciunul. Prin dobândirea controlului asupra unei părți a teritoriului rus, acesta va fi într-o poziție mai puternică”.
Referindu-se la pacea care ar putea fi instituită în Ucraina, președintele ceh susține că o pace justă pentru țara vecină este mai mult o iluzie.
„O pace justă, dacă ar fi să ne imaginăm în categoria 100% sau nimic, ar însemna restabilirea controlului deplin al Ucrainei asupra teritoriului ei, inclusiv asupra Crimeei. Ar presupune despăgubiri pentru daune de război pe cheltuiala agresorului. Dar, așa cum probabil simțim cu toții, aceasta este mai degrabă o iluzie. Realitatea va fi puțin diferită. Ar trebui să vorbim despre faptul că vrem să ne apropiem cât mai mult de o pace dreaptă. Dacă vor avea loc discuții de pace, foarte probabil vom vorbi despre ocuparea Rusiei de o parte a teritoriului ucrainean pentru o lungă perioadă. Din punctul de vedere al țărilor democratice care pretind că respectă dreptul internațional și Carta ONU, ar trebui să se întâmple să respectăm acordul dintre părțile în conflict, dar nu vom accepta schimbarea granițelor internaționale pe bază de agresiune. Vom considera teritoriile ocupate de Rusia ca fiind ocupate temporar în timpul restaurării suveranității Ucrainei asupra teritoriului pe care îl controlează acum”, a declarat Petr Pavel.
Menționăm că, la sfârșitul lunii august, la Praga va avea loc Conferința de securitate GLOBSEC, sub auspiciile președintelui Cehiei, Petr Pavel, în cooperare cu guvernul ceh.
GLOBSEC reprezintă un important forum central-european de politică externă și securitate, reunind anual, începând din 2005, decidenți, experți și formatori de opinie din sfera politică, militară, precum și din domeniul afacerilor și media. Obiectivul pe care și l-a propus GLOBSEC este să devină o platformă internațională pe termen lung, care să aducă Europa Centrală în atenția gândirii strategice transatlantice și să contribuie, din perspectiva Europei Centrale, la alcătuirea agendei transatlantice de securitate, politică externă și economică.
În cadrul celei de-a 19-a ediții, forumul din acest an va marca momentul de două decenii al aderării la UE pentru mai multe țări din Europa Centrală și de Est, împreună cu a 20-a și a 25-a aniversare a acestora în NATO.