Industria de extracție a gazelor naturale din Norvegia urmează să demareze un amplu program de lucrări anuale de mentenanță, într-un moment tensionat pentru continentul european.
Începând de la finele lunii august, timp de aproape trei săptămâni, Europa nu va beneficia de livrări de gaze echivalente cu necesarul zilnic al Italiei sau Franței. Chiar dacă aceste lucruri sunt normale pentru facilitățile de gaze în timpul verii, când în mod normal cererea este mai mică, miza în acest an este una ridicată, deoarece lucrările din Norvegia se suprapun peste o perioadă de intensă volatilitate a prețurilor la gaze.
„Europa se confruntă deja cu probleme. Orice abatere de la calendarul de lucrări de mentenanță poate provoca fluctuații semnificative în cantitățile de gaze disponibile și, pe cale de consecință, asupra prețurilor de pe piață, în special în acest an”, spune Florence Schmit, analist pe energie la Rabobank, potrivit Bloomberg.
După invadarea Ucrainei de către Rusia, Norvegia a devansat Rusia, devenind cel mai important furnizor de gaze al Europei, care se bazează în principal pe o singură companie, Equinor ASA.
„Întotdeauna există abateri”
Impactul lucrărilor de mentenanță din Norvegia asupra securității energetice a Europei a devenit evident în vara anului trecut, când lucrările neprogramate efectuate la unele facilitați norvegiene au dus la creșterea prețurilor.
Mai recent, la începutul lunii iunie, o mică fisură la un gazoduct care făcea legătura cu un câmp de gaze Norvegia a perturbat livrările spre Marea Britanie și a dus la creșterea prețurilor.
„Întotdeauna există abateri de la ceea ce era planificat, ceva durează mai mult sau mai puțin și asta are repercursiuni care se resimt asupra restului lucrărilor”, spune Alfred Skar Hansen, vicepreședinte la Gassco AS, compania care operează facilitatea de gaze Karsto și este responsabilă de asemenea pentru rețeaua de gazoducte din Norvegia.
Cu cât scad livrările Norvegiei
Karsto este una din facilitățile care va fi complet oprită în timpul lucrărilor, în timp ce producția va fi redusă și la uriașul zăcământ de gaze Troll gestionat de Equinor.
În consecință, timp de trei săptămâni, volumele zilnice de gaze norvegiene vor fi cu 120 de milioane de metri cubi mai mici, o cantitate echivalentă cu o treime din livrările normale ale Norvegiei spre Europa.
„Riscurile sunt evaluate astfel încât să asigure cele mai mici pierderi de producție posibile. Nivelul lucrărilor de mentenanță pentru acest an este unul normal și suntem bine pregătiți”, spune purtătorul de cuvânt de la Equinor, Gisle Ledel Johannessen.
Cât de pline sunt depozitele Europei
O veste bună este că depozitele de gaze de pe continentul european au un grad de umplere mai mare decât este normal pentru acest moment al anului, ajungând la pragul de 90% cu două luni mai repede decât data programată, ceea ce ar putea atenua orice mici întârzieri.
De asemenea, continentul își extinde rapid capacitățile regenerabile și a construit infrastructuri pentru gaze naturale lichefiate, în ideea de a importa combustibil din alte părți.
„Provocarea apare atunci când se întâmplă ceva neașteptat. Este foarte greu să fii pregătit pentru orice”, subliniază Alfred Skar Hansen.