La Moscova, în urma raidurilor făcute de Comitetul de anchetă („Следственный комитет России”) și Ministerul Afacerilor Interne, zeci de migranți au primit citații, relatează kommersant.ru.
În cadrul Comitetului de anchetă al Federației Ruse, de subiectul citațiilor pentru migranți se ocupă departamentul militar, având ca scop suprimarea migrației ilegale la Moscova, dar și luarea în evidență militară a persoanelor din fostele republici sovietice, care au adoptat recent cetățenia rusă, dar se eschivează de la evidența militară.
Polițiștii, împreună cu anchetatorii militari, au efectuat un raid de identificare a cazurilor de migrație ilegală, precum și pentru a verifica respectarea legii de către cei pe care sursa îi numește „foști migranți”, având în vedere persoanele care au adoptat recent cetățenia rusă.
Verificarea a avut loc pe teritoriul Districtului administrativ de Est, la un depozit de legume și în hoteluri. În urma raidului, scrie sursa, câtorva zeci de originari din alte țări care au adoptat recent cetățenia rusă li s-au înmânat citații să se prezinte pentru a fi luați în evidență militară.
Recent, IPN a reprodus abordarea emisă de șeful Departamentului de anchetă Alexandr Bastrykin, care spunea că „am prins peste 30 de mii [de migranți] care au adoptat cetățenia (rusă), dar s-au eschivat de la evidența militară. I-am luat în evidență și deja aproximativ 10 mii au și fost expediați în zona operațiunii militare speciale (la război în Ucraina – n.r.)”.
Conform lui, statul rus ar trebui să-și modifice politicile privind migrația și să se bazeze mai mult pe „resursele interne” în rezolvarea problemelor „politice, economice, naționale și de altă natură”, a relatat în legătură cu subiectul în cauză și Europa Liberă, precizând că, la sfârșitul anului 2023, autoritățile ruse au început să le retragă cetățenia acordată migranților care refuză să participe la războiul din Ucraina.
Totodată, au devenit mai frecvente și raidurile Poliției ruse împotriva muncitorilor migranți, lucru confirmat de recentele evoluții față de migranți, dar și față de „noii ruși”.