Liderii mondiali s-au angajat să continue cooperarea pentru a menține pacea și stabilitatea în Moldova, pentru a crește gradul de reziliență ca, în acest climat de siguranță, Moldova să-și dezvolte economia și să îmbunătățească condițiile de viață ale cetățenilor.
Angajamentul a fost asumat în discuțiile cu președinta Maia Sandu, în marja Summitului Comunității Politice Europene.
Șefa statului a avut o discuție dedicată menținerii păcii și stabilității în Republica Moldova cu Keir Starmer, prim-ministrul britanic, cu președintele Franței, Emmanuel Macron, cu cancelarul federal al Germaniei, Olaf Scholz, cu președintele României, Klaus Iohannis, cu prim-ministrul polonez, Donald Tusk, și cu președintele Consiliului European, Charles Michel.
Maia Sandu a co-prezidat, alături de omologul francez, unul dintre grupurile de lucru ale summitului, discuțiile căruia s-au axat pe apărarea democrației în Europa.
Pe agenda vizitei, șefa statului a avut și întrevederi bilaterale cu mai mulți lideri europeni, printre care prim-ministra Danemarcei, Mette Frederiksen, prim-ministra Letoniei, Evika Siliņa, prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, prim-ministrul Țărilor de Jos, Dick Schoof, și cu înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell. Discuțiile au fost despre integrarea europeană, dezvoltarea economică și despre reziliența Republicii Moldova și provocările cu care se confruntă.
În cadrul Summitului Comunității Politice Europene, președinta Maia Sandu l-a revăzut și pe Majestatea Sa Regele Charles al III-lea, care a salutat participanții la eveniment.
Președinta Maia Sandu s-a aflat în perioada 17-18 iulie, în Marea Britanie, unde a participat la Summitul Comunității Politice Europene, dar și a discutat cu cetățenii moldoveni stabiliți în Marea Britanie.