Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a negat, în cadrul conferinței de ieri, faptul că CNESP ar pregăti noi restricții în contextul pandemiei Covid-19. Totuși, astăzi a fost făcută publică decizia Comisiei, din 26 octombrie, în care se regăsesc mai multe limitări pentru populație, în scopul prevenirii răspândirii virusului.
Ala Nemerenco a fost întrebată, ieri, în cadrul conferinței organizate de Ministerul Sănătății, privind evoluția epidemiologică în R. Moldova, dacă autoritățile din domeniu au pregătit „un plan de restricții pentru a rupe cumva lanțul de răspândire a Covid”.
„Planul de restricții nu ține de mine. Planul în general de comportament și recomandări ține de decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Eu nu pregătesc planuri de restricții. Inițiativa și raportul în fața CNESP îl prezintă instituția responsabilă de acest lucru și aceasta este Agenția Națională de Sănătate Publică, nu ministrul Sănătății. După aceasta, pe acest proiect, are loc ședința, în care toți membrii acestei comisii își expun opiniile și se ajunge la un numitor comun, cel care se publică și este adus la cunoștință societății. Foarte dese se confundă, CNESP”, a răspuns ministra.
„ANSP pregătește în primul râd un raport despre situația pandemică la moment, pe care îl prezintă CNESP. După aceasta, este prezentat Comisiei un proiect, elaborat de specialiștii de la ANSP, desigur că noi cunoaștem despre acest proiect, dar nu este elaborat de către noi”, a mai precizat Nemerenco.
Aceasta a declarat că nu se pregătesc alte restricții decât cele dja existente: „Întrebarea dvs „dacă se pregătesc restricții” este o întrebare la care doriți să răspund cu Da. Nu, nu se pregătesc restricții”.
Astăzi, însă, a fost făcută publică hotărârea CNESP din 26 octombrie, care conține mai multe restricții, inclusiv cea cu privire la organizarea evenimentelor private, ce urmează a fi sistată din 8 noiembrie.
Totodată, starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită până pe 30 noiembrie.
La mijlocul lunii septembrie, Guvernul a aprobat modificarea componenței Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Componena nominală a CNESP a fost completată cu specialiști în domeniul sănătății publice – reprezentanți ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, ai Academiei de Științe a Moldovei, ai Școlii de Management în Sănătate Publică, ai instituțiilor medico – sanitare publice implicate în gestionarea pandemiei, de toate nivelele, și ai societății civile. Astfel, Comisia este formată din 28 de membri.
Sursa: unimedia.info