În fruntea Biroului Interpol Moldova urmează să fie numit un șef interimar, după ce Viorel Țentiu, cel care s-a aflat la cârma instituției, a fost învinuit de corupere pasivă și plasat în arest la domiciliu.
Anunțul a fost făcut de ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, care a menționat că în prezent sunt luate în calcul mai multe candidaturi, fără a preciza însă numele acestora.
„Noi am urmărit foarte atent evoluția pe cazul șefului Interpol Moldova. Examinăm acum mai multe candidaturi pentru a numi un șef interimar, pentru a asigura buna activitate a Direcției. La momentul actual nu avem divergențe sau reticențe în schimbul de informații, suntem pe deplin operabili. Centrul își desfășoară activitatea în corespundere cu sarcinile pe care le are”, a declarat ministrul de Interne.
Marți, șeful Biroului Interpol Moldova, Viorel Țentiu, a fost plasat din arest preventiv în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Decizia a fost luată magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, care au admis parțial demersul procurorilor privind prelungirea măsurii preventive.
Țentiu este învinuit de corupere pasivă. La începutul lunii iunie, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a anunțat despre o presupusă schemă prin care un grup de persoane, inclusiv funcționari publici de la noi, primeau mită de milioane de dolari pentru a șterge „notificările roșii” emise de Interpol, care semnalează infractorii căutați la nivel internațional. Atunci, au fost efectuate peste 30 de percheziții, iar șase persoane au fost reținute, printre care și șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu. Acesta împreună cu un alt învinuit, a cărui identitate încă nu a fost făcută publică, au fost plasați în arest preventiv.
Celelalte patru persoane au fost eliberate. În urma acestui scandal, șapte angajați ai Biroului Interpol din Republica Moldova au fost suspendați din funcții pe durata anchetei interne.
Pe data de 4 iunie, 2024, Veronica Dragalin a anunțat că Procuratura Anticorupție a efectuat 33 de percheziții în cadrul unei anchete comune între Republica Moldova și Republica Franceză, cu asistența Biroului Federal de Investigații (FBI) al Statelor Unite, ce vizau o presupusă schemă de corupție prin care persoane publice din Republica Moldova și din alte țări ar primi mită pentru a interfera cu publicarea de către Interpol a Notificărilor Roșii pentru infractori din diferite țări, anunțați în căutare internațională.
Procuratura Anticorupție a venit cu noi detalii pe cauza penală denumită generic „INTERPOL”. Responsabilii au anunțat că la 9 și 10 iunie curent au avut loc mai multe percheziții și rețineri, o persoană fiind plasată în arest preventiv, iar alta – cercetată în libertate.
Șeful Biroului Interpol de la Chişinău este unul din cei patru reținuți în ancheta ce investighează protecția persoanelor date în căutare internațională contra a milioane de dolari. Viorel Țentiu a fost adus în fața instanței pe data de 6 iunie 2024, iar procurorii au cerut 30 de zile de arest.
Cel puţin 20 de criminali notorii din întreaga lume, daţi în urmărire generală internaţională, au reuşit să-şi şteargă numele din lista Interpolului datorită unei scheme implementate cu ajutorul unor funcţionari de rang înalt de la Chişinău. Printre aceștia se numără un fost ministru, șefi de la MAI, șeful Interpol Moldova și un avocat.
La 6 iunie 2024, PA a anunțat că lista de suspecți în dosarul INTERPOL s-a extins la cinci. Dintre aceștia, patru sunt cercetați în stare de libertate, iar șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile.
Prim-ministrul Dorin Recean a comentat scandalul de corupție de la Interpol Moldova. „Odată ce am adunat atâta corupție în ultimii 30 de ani, iată că în sfârșit avem niște rezultate de identificare și de pedeapsă a acestor corupți”, a spus Recean.