Surse alternative statului susțin că celebrul Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale va bloca cele $ 55 milioane, promise de către secretarul SUA Antony Blinken pentru a fi investite înainte de alegeri în democrația Moldovei. Motivul ar fi, că banii străini ar putea fi folosiți în campania electorală a candidatului la președinție Maia Sandu.
Vreți să spuneți că e absurd? Dar nu e absurd, ori nu e mai absurd și mai stupid faptul, că acest Consiliu pentru promovarea proiectelor investiționale închide posturi TV? Preluând practica ilegală a Comisiei pentru Situații Excepționale, respectivul Consiliu, subordonat direct premierului Recean, a decis cu de la sine putere, să interzică activitatea a 13 posturi TV, iar recent a retras documentele permisive de emisie a 5 posturi TV.
Cred că acestui Consiliu i se subordonează în secret organele de drept și nu ne-ar mira dacă în curând se va purcede în numele lui la arestări în rândul ativișitilor politici. De ONG-rile responsabile cu protecția drepturilor media nu mai zicem nimic, pentru că ele au o relație cu respectivul Consiliu gen SS (Ordinul negru al celui de-al III-lea Reich) cu casele de toleranță.
Observațiile prezentate de Irina Vlah subliniază îngrijorările crescânde privind respectarea Constituției și a drepturilor cetățenilor în Moldova. Acuzațiile că Maia Sandu a încălcat promisiunile sale de a proteja democrația și libertățile individuale sunt semnificative. Deteriorarea respectului pentru separarea puterilor în stat și pentru justiție este alarmantă.
Este clar că Sandu este acuzată că a depășit atribuțiile prezidențiale, acționând ca un judecător și procuror și dictând verdicte politice. Controlul asupra presei și interdicția partidelor politice demonstrează o guvernare tot mai autoritară.
Cu toate acestea, soluția nu este un act de disperare, ci un apel la restabilirea democrației și a ordinii constituționale prin demisia șefei statului. Parlamentul este îndemnat să acționeze în conformitate cu Constituția și să înceapă procedura de revocare a Maiei Sandu din funcția de președinte. Aceasta ar putea fi o mișcare esențială pentru readucerea echilibrului și transparenței în guvernarea Moldovei.
Autor: Valeriu Reniță