Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, „va participa” la summitul de pace pentru Ucraina, care urmează să se desfăşoare în Elveţia la jumătatea lunii iunie, a anunţat miercuri Palatul Elysee, citat de mass-media regională.
Sprijin ferm
În afară de asistenţă militară „pe termen lung” pentru Ucraina, Franţa intenţionează să-şi ofere „sprijinul politic şi diplomatic”, a explicat preşedinţia franceză.
Ucraina speră să obţină un sprijin larg la nivel internaţional în cadrul acestui summit, expunând condiţiile pe care le consideră necesare pentru a se pune capăt războiului declanşat de Rusia împotriva sa.
Peste 100 de ţări şi organizaţii s-au angajat să participe la acest summit, potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a îndemnat ţările din regiunea Asia-Pacific să i se alăture.
Unii şefi de stat, cum ar fi preşedintele american Joe Biden, au comunicat deja că nu se vor deplasa la acest summit.
Statele Unite vor fi totuşi reprezentate de vicepreşedintele american Kamala Harris, după cum a indicat luni Casa Albă. Kievul a anunţat marţi seara că va fi prezent şi consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, potrivit agenţiei de presă Unian.
În cadrul unei vizite la Beijing, viceministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiga, a făcut apel miercuri la China, aliat apropiat al Rusiei, să participe la summitul cu privire la Ucraina din Elveţia, potrivit AFP.
„Andrii Sîbiga şi-a informat omologul său despre situaţia din Ucraina şi despre pregătirile pentru summit”, a indicat diplomaţia ucraineană într-un comunicat de presă, după o întâlnire între reprezentantul său şi viceministrul chinez al afacerilor externe, Sun Weidong.
China a estimat la sfârşitul lunii mai că îi va fi „dificil” să participe la summitul programat pentru 15 şi 16 iunie în Elveţia din cauza absenţei Rusiei, care nu a fost invitată.
Rusia, care nu este invitată, a minimalizat importanţa reuniunii, considerând că este „absurdă” desfăşurarea acesteia în absenţa ei.
Zelensky la Paris
În acelaşi timp, Palatul Elysee a anunţat miercuri – într-un comunicat – că preşedinţii Emmanuel Macron şi Volodimir Zelenski vor semna două acorduri în valoare de 650 milioane de euro sub formă de împrumuturi şi granturi acordate Ucrainei pentru a sprijini autorităţile locale şi, în special, infrastructurile critice, îndeosebi cele energetice, vizate de Rusia.
Emmanuel Macron se va întâlni vineri la Palatul Elysee cu omologul său Volodimir Zelenski, după care cei doi vor susţine o conferinţă de presă.
Primul acord ar urma să pună la dispoziţia Agenţiei Franceze pentru Dezvoltare (AFD) „fonduri preconizate de 400 de milioane de euro sub formă de împrumuturi şi 50 de milioane de euro sub formă de granturi până în 2027”, pentru „a-şi extinde activităţile în Ucraina”.
Aceasta va permite AFD „să îşi desfăşoare întreaga paletă de instrumente (…) pentru a sprijini autorităţile locale ucrainene, în coordonare şi complementaritate cu donatorii deja prezenţi în Ucraina”, a explicat Palatul Elysee.
Cel de-al doilea acord vizează înfiinţarea unui „fond de sprijin” pentru infrastructuri critice, cu un buget de 200 de milioane de euro „pentru a sprijini întreprinderile franceze în cadrul viitoarelor licitaţii (…) în domeniile energiei, transporturilor, apei şi salubrizării, sănătăţii şi agriculturii”, conform comunicatului dat publicităţii de preşedinţia franceză.
„Aceste fonduri vor fi utilizate pentru a finanţa proiecte importante, pentru a consolida sau înlocui infrastructurile energetice care cedează” din cauză că sunt prioritar vizate de Moscova, subliniază Palatul Elysee.
Macron, demersuri pentru pace
De la declanșarea invaziei ruse în Ucraina pe 24 februarie 2022, poziția Franței față de Rusia și Ucraina a fost una fermă și clară în susținerea Ucrainei și în confruntarea cu agresiunea Rusiei. Franța, alături de aliații săi din Uniunea Europeană și NATO, a condamnat rapid și vehement invazia și a implementat o serie de măsuri pentru a răspunde.
Franța a condamnat invazia ca fiind o încălcare a dreptului internațional și a suveranității Ucrainei. Președintele Emmanuel Macron a fost vocal în denunțarea acțiunilor Rusiei și a subliniat necesitatea unei reacții coordonate internaționale.
Franța a fost printre statele UE care au impus rapid sancțiuni dure împotriva Rusiei, vizând sectorul bancar, tehnologic și energetic al Rusiei, precum și restricționarea accesului la piețele financiare internaționale.
Parisul a furnizat Ucrainei asistență militară substanțială, inclusiv arme letale, vehicule blindate și alte echipamente militare. Acest sprijin a fost parte a unui efort mai larg de a întări capacitățile de apărare ale Ucrainei.
Franța a oferit asistență umanitară semnificativă Ucrainei și a primit un număr mare de refugiați ucraineni, oferindu-le asistență și suport.
Macron a încercat să joace un rol activ în diplomația legată de conflict, inclusiv prin contacte directe cu președintele rus Vladimir Putin și prin participarea la inițiativele de mediere și de negociere pentru a încerca să ajungă la un armistițiu.
Franța a lucrat strâns cu partenerii săi europeni și transatlantici pentru a asigura o reacție unitară și coordonată la invazia Rusiei, participând la summituri NATO și discuții la nivelul UE pentru a consolida răspunsul colectiv.
Sprijin militar
În toate aceste demersuri, Franța a arătat o dedicare fermă pentru susținerea Ucrainei și pentru penalizarea Rusiei, încercând să mențină presiunea internațională asupra Moscovei pentru a opri agresiunile și pentru a reveni la respectarea dreptului internațional.Franța a oferit o varietate de sisteme de armament Ucrainei pentru a o ajuta să își întărească apărarea în fața invaziei rusești începute în 2022.
Unul dintre cele mai semnificative sisteme oferite de Franța este sistemul de artilerie autopropulsată CAESAR, care este extrem de mobil și capabil să lanseze proiectile la distanțe de peste 40 de kilometri. CAESAR este recunoscut pentru precizia și eficacitatea lui în condiții de luptă.
Franța a livrat rachete antitanc Milan, care sunt eficiente pentru distrugerea vehiculelor blindate, inclusiv tancuri. Totodată, Parisul a furnizat sisteme de apărare aeriană pentru a ajuta Ucraina să-și întărească capacitatea de a respinge atacurile aeriene ale Rusiei.
Pe lângă sistemele majore de armament, Franța a trimis și muniție, echipament de protecție și alte resurse necesare pe câmpul de luptă. Franța a mai oferit și vehicule ușoare blindate, care sunt folosite pentru recunoaștere și suport pe câmpul de luptă.
Pe lângă echipamentul militar, Franța a oferit și oferă sprijin uman și material pentru formarea militară a forțelor ucrainene, contribuind la îmbunătățirea capabilităților lor de luptă și operaționale.