Unii susțin Republica Moldova și încurajează refacerea economiei și a statului de drept, în timp ce alții atacă și distrug. Vicepremierul Mihai Popșoi, ministrul afacerilor externe, a subliniat importanta distingerii clare dintre aliații țării și cei care nu îi doresc binele.
Acest lucru a fost exprimat clar în noua strategie de securitate națională, unde „Rusia este expres nominalizată ca o principală amenințare la adresa securității naționale a Republicii Moldovaˮ, a afirmat vicepremierul Mihai Popșoi la un club de presă, în care a prezentat bilanțul primelor patru luni de mandat. În această perioadă, au avut loc mai multe vizite în România, ceea ce, potrivit vicepremierului, arată relații extrem de strânse cu România ce se reflectă și în sprijinul consistent oferit de aceasta. Pe lângă vizite în statele europene, au fost finalizate și pregătite pentru semnare o serie întreagă de acorduri internaționale, documente de o importanță majoră pentru relațiile economice, politice și pentru diaspora, a subliniat oficialul.
Vicepremierul Mihai Popșoi a comunicat că Republica Moldova are relații bune cu toți partenerii occidentali, inclusiv cu România, Ucraina, Franța, Germania, Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, iar în cazul Rusiei, deopotrivă, relațiile sunt la cel mai jos nivel din ultimii 30 de ani. Mihai Popșoi spune că acest lucru este rezultatul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei, uciderii zi de zi a copiilor, femeilor, bătrânelor, atacurilor constante a localităților din Ucraina. La fel, Federația Rusă a susținut separatismul în regiunea transnistreană a Republicii Moldova timp de peste 30 de ani, a alimentat diverse grupări din Republica Moldova care au subminat stabilitatea, statul de drept.
„În pofida tuturor eforturilor de destabilizare, de înrăutățire a situației din Republica Moldova, noi vom continua să facem toate demersurile pentru a păstra nu doar calmul și stabilitatea în Republica Moldova, dar și a păstra acest ritm ascendent de dezvoltare a țării noastre, de ancorare în lumea liberă, de continuare a reformelor importante în țara noastrăˮ, a spus Mihai Popșoi, subliniind importanța continuării unui dialog deschis cu cetățeni. Oficialul consideră că doar în așa mod pot fi distruși „pereți propagandistici care au fost construiți zeci de aniˮ.
„Contăm foarte mult că instituțiile de drept din Republica Moldova vor acționa din ce în ce mai ferm pentru a elimina această amenințare, impunitatea de care se bucură unii așa-ziși politicieni care, fiind departe de Republica Moldova, pompează resurse financiare aici pentru a destabiliza situația, pentru a ne abate de la cursul nostru de integrare europeană, pentru a corupe alegători, a crea proteste, știți foarte bine toate aceste măsuri mai clasice și modalități hibride, inclusiv utilizarea tehnologiilor moderne de a influența și de a deturna cursul firesc al Republicii Moldova. Noi avem ferma încredere că cetățenii Republicii Moldova, de rând cu instituțiile statului, vor ști să facă alegerea corectă și atunci când vine vorba de referendumul pe care îl avem pe 20 octombrieˮ, a mai spus ministrul.