O aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO, a afirmat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, întrebată în legătură cu posibilitatea ca cele două ţări să devină membre ale blocului comunitar european.
„Planurile îndrăznețe ale conducerii UE de extindere a frontierelor sunt în mod deliberat artificiale, sunt realizate contrar criteriilor de preaderare stabilite, slăbind astfel în mod semnificativ pozițiile politice și economice ale UE într-o lume multipolară”, a spus ea.
Zaharova a subliniat că nu vorbim despre aderarea acestor țări la UE. „Aceasta este dizolvarea acestor țări în comunități centrate pe NATO sau volante directe ale NATO”, a spus diplomatul. „Acestea sunt condiții umilitoare care sunt stabilite pentru țări, inclusiv în contextul schimbării vieții lor interne, astfel încât să se încadreze în scenă, astfel încât să fie puse pe raftul care le este alocat de aceiași ideologi occidentali. Toate acestea sunt necesare pentru a folosi liber resursele acestor țări în interesul țărilor din Occidentul colectiv.”
În același timp, reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe a atras atenția asupra faptului că acestor țări nu li se oferă nimic în schimb. „Suntem siguri că o astfel de evoluție a evenimentelor nu corespunde adevăratelor interese ale populației europene, deoarece conducerea UE încearcă să-și facă propriii cetățeni să plătească pentru punerea în aplicare a unei politici de confruntare”, a spus Zaharova.
Anunțul Belgiei
Şefa diplomaţiei belgiene, Hadja Lahbib, a afirmat marţi că Belgia, care deţine în acest semestru preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene şi, prin urmare, stabileşte agenda întâlnirilor, intenţionează să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova în luna iunie.
„Rămânem angajaţi să organizăm prima conferinţă interguvernamentală în timpul acestei Preşedinţii, înainte de sfârşitul lunii iunie, cu R.Moldova şi Ucraina”, a dat asigurări şefa diplomaţiei belgiene, Hadja Lahbib, în declaraţii pentru presă.
Totodată, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, va avea chiar marţi o întrevedere cu premierul moldovean Dorin Recean, în cadrul Acordului de Asociere dintre Bruxelles şi Chişinău, în care cei doi înalţi oficiali vor discuta chestiunea reformelor pe care UE le solicită R.Moldova pentru a începe negocierile de aderare.
Context
De când liderii UE au convenit anul trecut să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina şi R.Moldova, Cei 27 negociază regulile care vor sta la baza discuţiilor.
Nu mai puţin de trei surse diplomatice au dat asigurări EFE că începerea negocierilor în iunie, aşa cum intenţionează Belgia, „este fezabilă”, deşi Ungaria, principalul aliat al Rusiei în UE, care continuă să se opună şi astăzi, va trebui să fie convinsă, notează agenţia de presă spaniolă.