În cadrul ședinței Parlamentului de joi, 25 aprilie, vicepreşedinta Legislativului, Doina Gherman, și-a exprimat solidaritatea cu familia fetei și a anunțat că la 30 aprilie, vor avea loc audieri publice privind „răspunsul sistemic al statului la cazuri de violență excepțional de grave”.
„În 2022, 24 de femei și-au pierdut viața, iar în 2023 au fost înregistrate 21 de cazuri de acest gen. Facem apel către toate părțile interesate în vederea necesității definirii jurifice a fenomenului „femicid” și măsurile care urmează a fi întreprinse pentru protecția femeilor și fetelor din Moldova. Voi repeta – victima nu are nicio vină. Ana-Maria a murit doar pentru că este femeie”, a declarat vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman.
„Fiecare femeie din Republica Moldova are dreptul să trăiască o viață în siguranță, fie acasă, fie la muncă, fie pe stradă, ori în orice alt loc. Ne exprimăm pe această cale, din partea Parlamentului Republicii Moldova, solidaritatea cu familia victimei Ana Maria dar și cu toate femeile victime ale violenței în bază de gen”, a conchis Gherman.
Audierile publice vor fi organizate pe 30 aprilie, la ora 13:00.
Ana Maria, tânăra de 19 însărcinată în luna a șasea a fost găsită moartă după o săptămână de căutări într-o râpă dintr-o fâșie forestieră din raionul Telenești. Ea a fost căutată de sute de oameni. Ultima dată camerele de supraveghere au surprins-o în timp ce se urca într-o mașină de ocazie.
Luni, procurorii au anunțat că, preliminar, ea a murit din cauza unei traume cranio-cerebrale deschise. Totuși, expertiza urmează să stabilească cauza exactă a decesului, deoarece pe copul tinerei au fost găsite mai multe urme de tortură. Oamenii legii urmează să se stabilească și dacă în corpul ei nu au fost introduse substanțe psihotrope.
Pe acest caz urmează să fie inițiat un dosar penal pentru omor intenționat. Singurul suspect în acest caz, un fost polițist de 45 de ani, a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile. Acesta se declară nevinovat și nu colaborează cu ancheta. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă până la 20 de ani de închisoare sau chiar detenție pe viață.