În cadrul emisiunii „ACASĂ”, sociologul Ian Lisnevschi a adus în discuție tendințele actuale ale tinerilor moldoveni, subliniind preferința lor pentru munca online în detrimentul educației tradiționale. Potrivit unui recent studiu publicat de Biroul Național de Statistică, unul din patru tineri din Republica Moldova nu lucrează și nici nu urmează studii.
Lisnevschi a evidențiat schimbările majore în comportamentul tinerilor, accentuând că într-o lume dominată de tehnologie, mulți nu își mai planifică viitorul și trăiesc cu un orizont de planificare de doar jumătate de an.
,, Studiul arată că 70% dintre cetățeni pe parcursul ultimimilor cinci ani trăiesc o situație de stres, începând de la COVID, conflicte. Spațiul internet este o altă lume care poate să limiteze cetățenii de la aceste aspecte negative”, spune Lisnevschi.
Cu acces la educație gratuită online și oportunități de colaborare cu companii străine, tinerii moldoveni își asumă singuri responsabilitatea pentru asigurarea unui venit, fără a apela la stat și fără a plăti impozite.
,, În spațiul internet nu există bariere geografice, tinerii pot lucra din orice țară, să asigure servicii și să primească bani în mod direct, fără să achite impozite”, a adăugat sociologul.
În ciuda acestor perspective pozitive, Lisnevschi a atras atenția asupra necesității unei implicarea mai active a statului în educație și în asigurarea locurilor de muncă pentru tineri.
,,Din păcate statul nu investește în educație, în colaborarea cu tinerii și nu le asigură un loc de muncă. În soluționarea acestei probleme, statul este cel care trebuie să se implice motivând cetățenii prin investiții în învățământ, medicină, dezvoltarea tehnologiilor, fără de care nici un stat nu se poate dezvolta, iar deja după toate aceste aspecte urmează promovarea tinerilor și asigurarea cu un loc de muncă stabil, majorarea salariilor și starea de bine a cetățenilor”, a adăugat Lisnevschi.
În concluzie, Lisnevschi a subliniat importanța părinților în integrarea tinerilor pe piața muncii, precum și în încurajarea lor în dezvoltarea personală și profesională.