Inflația în țară înregistrează o scădere pentru a cincea lună consecutiv, situându-se la 4,3% în luna februarie. Aceasta reprezintă o reducere cu 0,3 puncte procentuale față de luna precedentă, conform declarațiilor făcute de guvernatoarea Băncii Naționale a Republicii Moldova (BNM), Anca Dragu.
Anca Dragu a explicat că această tendință descendentă a inflației poate fi atribuită în principal scăderii prețurilor la produsele alimentare pe piața internațională. De asemenea, baza înaltă și cererea scăzută au contribuit la diminuarea ratei inflației în țară.
„Inflația efectivă a fost cu 0,5 puncte procentuale mai joasă decât cea prognozată. Abaterea a fost determinată, după ce s-a produs un decalaj temporar în ajustarea tarifelor la servicii medicale pentru luna iulie curent. Balanța riscurilor prognozei inflației este dezinflaționistă, iar incertitudinile rămân pronunțate. Banca Națională a Moldovei urmărește îndeaproape procesul inflaționist, evaluând riscurile și incertitudinile asociate, pentru a menține inflația în intervalul de ±1,5 puncte procentuale de la ținta de 5,0 la sută”, a precizat Anca Dragu.
Precizăm că, de la începutul războiului Federației Ruse în Ucraina, Republica Moldova a înregistrat o creștere record a inflației anuale, de la 5 procente în 2021 la peste 34 la sută în 2022, cea mai mare în ultimii 22 de ani. Prin urmare, produsele s-au scumpit de câteva ori, iar puterea de cumpărare a anumitor produse și servicii a scăzut.
Abia la mijlocul anului trecut, inflația a început să scadă și constituie în prezent 4,3 %. De asemenea, s-a temperat și ritmul creșterii prețurilor la produsele alimentare și la combustibili. Potrivit prognozelor, în acest an inflația va fi în limita intervalului de 5 la sută, optim pentru creșterea economică.