Premierul Dorin Recean a dezvăluit planuri ambițioase pentru dezvoltarea infrastructurii în Republica Moldova în următorii ani. În cadrul unei conferințe de presă, în care a prezentat un program numit „Guvernul construiește”, oficialul a prezentat o listă a proiectelor propuse, care vizează diverse aspecte ale infrastructurii țării.
Guvernul intenționează să construiască drumurile Leușeni – Hîncești și Soroca – Arionești – Otaci, o autostradă care va lega Ungheni de Chișinău și Odesa pentru care se promite finalizarea studiului de fezabilitate, în următorii doi ani, și ar urma să fie finalizată în 2028, precum și un nou sector al centurii capitalei, ce va avea patru benzi de circulație pe o distanță de aproape șapte kilometri.
Alte proiecte includ repararea Circului din Chișinău, construcția unui pod rutier la Ungheni pentru a fluidiza traficul către România și Uniunea Europeană, renovarea blocurilor sanitare din peste 150 de școli și implementarea a 13 centre AVC în toată țara.
Totodată, potrivit premierului, se vor efectua lucrări de modernizare a liniei de înaltă tensiune Vulcănești – Chișinău pentru a asigura independența energetică a Republicii Moldova și accesul la piețele energetice românești și europene.
Proiectele de eficiență energetică includ renovarea a peste 80 de blocuri și 600 de case individuale, dotarea a 15 instituții medicale cu tehnologii moderne și acordarea a 60.000 de eco-vouchere pentru schimbarea aparatelor electrice.
Un alt proiect vizează modernizarea unui segment de 150 km de cale ferată de la Ocnița – Bălți – Ungheni – Chișinău – Căușeni. Reabilitarea căii ferate va începe în această primăvară.
În domeniul educației, este planificată finalizarea a cel puțin 10 școli-model din totalul celor 35, ceea ce înseamnă reparație capitală, dotare la standarde europene, renovarea terenurilor de sport, amenajarea curților, asigurarea eficienței energetice și implementarea tehnologiilor digitale. Totodată, urmează a fi renovate și dotate blocurile sanitare din peste 150 de școli.
Pentru toate proiectele anunțate de Guvern, în următorii doi ani, statul urmează să aloce 3,5 miliarde de lei, iar o sumă „practic, dublă față de ceea ce oferă din bugetul de stat R. Moldova” va fi investită și de partenerii externi, a menționat prim-ministrul Recean.
Șeful executivului a vorbit și despre realizările din ultimii doi ani. Recean a precizat că, la ora actuală, sunt încheiate sau sunt în proces de finalizare 850 proiecte de infrastructură, iar până la sfârșitului anului vor fi finalizate alte 500 de proiecte. Premierul anunță că din 2022 au fost reabilitate 530 de km de drumuri naționale, regionale și locale, peste 478 de km de rețea de apă și canalizare și au fost renovate aproximativ 200 de școli și grădinițe.