Judecătoria Anenii Noi continuă să se confrunte cu mai multe probleme, precum numărul nesatisfăcător de judecători, spațiul insuficient pentru amplasarea angajaților și judecătorilor.
Potrivit unei vizite a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, instituția are nevoie de digitalizarea arhivei, creșterea gradului de informatizare a sistemului judiciar, precum și schimbarea mobilierului cu un grad ridicat de uzură.
„O situație mai puțin obișnuită se atestă în cadrul sediului Bender din or. Varnița. Din cauza faptului că mun. Bender se află în afara controlului constituțional deplin al autorităților, la fel ca și celelalte raioane din stânga Nistrului, acesta este arondat Judecătoriei Anenii Noi. Pe parcursul anilor s-a observat o creștere constantă a numărului justițiabililor din stânga Nistrului care se adresează acestei instanțe. Sediul Bender al Judecătoriei Anenii Noi a devenit un sediu accesibil pentru locuitorii din stânga Nistrului, la fel ca alte instituții publice din aceeași localitate. Propunerea de comasare a judecătoriilor Anenii Noi cu Judecătoria Căușeni într-un sediu comun la Căușeni ar putea compromite accesul la justiție al locuitorilor din stânga Nistrului, or la înaintarea propunerii nu s-a ținut cont de situația pe teren și căile de acces prin mun. Bender și cele din alte raioane din stânga Nistrului”, se arată în anunțul CSM.
Potrivit membrilor CSM, în anul 2023, numărul total de magistrați de la Judecătoria Anenii Noi a constituit 10 unități.
„Numărul de judecători efectiv aflați în exercițiu pe parcursul anului a variat, astfel încât, reieșind din Raportul prezentat, numărul de judecători efectivi lucrați pe parcursul perioadei raportate a constituit în mediu cinci unități. Prin urmare, sarcina calculată din numărul acestor judecători este de 1.352 de dosare. Judecătoria Anenii Noi, pe parcursul anului 2023, a soluționat în total 5.676 de cauze, numărul cauzelor parvenite în perioada raportată a constituit 5.434 și restanța cauzelor și materialelor la începutul perioadei de referință a fost de 1.326. Rata de soluționare a dosarelor în perioada anului 2023 a constituit 83,96%. Prin urmare, rata de variație a stocului de cauze pendinte în perioada anului 2023 a constituit 104,45%, raportarea numărului de dosare parvenite (5.434) la numărul dosarelor soluționate (5.676)”, se mai arată în anunțul CSM.
În acest sens, rata de variație a stocului de cauze pendinte în perioada anului 2022 a constituit 91,70%, înregistrând o creștere evidentă a ratei de soluționare a dosarelor în 2023, diferența constituind 12,75%.
„Durata lichidării stocului de cauze pendinte în perioada anului 2023 a constituit 69,71 zile. Costul mediu aprobat pentru un dosar examinat a fost de 2.400 de lei, în urma executării costul mediu fiind de 1.900 de lei. De remarcat faptul că în anul 2023 a fost utilizat sistemul de videoconferințe în 1.449 de ședințe de judecată, ce reprezintă 17,64% din numărul total al ședințelor ce au avut loc, indice care a fost discutat cu judecătorii în vederea aplicării ori de câte ori este posibil, pentru majorarea indicelui și care va genera reducerea costurilor și examinarea mai rapidă a cauzelor”, au conchis reprezentanții CSM.