Ambasada României la Chișinău neagă informațiile apărute în spațiul public, potrivit cărora așa-zisul ministru de externe al regiunii separatiste pro-ruse Transnistria, din estul Republicii Moldova, Vitalie Ignatiev, ar fi fost prezent la sediul misiunii diplomatice.
Un fals de acum trei ani
Reprezentanții Ambasadei României au precizat pentru Radio Chișinău că materialul și fotografiile care îl însoțesc, apărute în spațiul public, sunt un fals Fotografia care însoțește falsul datează din anul 2021, conform verificărilor efectuate tot de Radio Chișinău.
Peste 30 de ani de separatism
Transnistria a ieşit, de facto, de sub controlul autorităţilor centrale după un conflict armat soldat cu sute de morţi şi tranşat odată cu intervenţia trupelor Moscovei de partea rebelilor secesionişti, în 1992, la nici un an de când Chișinăul își proclamase independența.
25 de ani de când se tot retrag
Fostul preşedinte rus, Boris Elţîn, s-a angajat să retragă trupele din Transnistria încă de la summitul OSCE de la Istanbul, din 1999. Circa 1.500 de militari şi importante arsenale ruseşti s-ar mai afla acolo.
Potrivit analiştilor, secesiunea Transnistriei a inaugurat scenariul pentru separarea ulterioară, tot cu sprijin rusesc, a Osetiei de Sud şi Abhaziei de Georgia şi a Donbassului de Ucraina.