Fostul șef adjunct al Centrului Național Anticorupție, avocatul Cristina Țărnă, a comentat primele acțiuni ale noului guvern în domeniul reformelor anunțate în justiție. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Территория свободы” cu Lilia Buracovschi.
„Însăși ideea de curățare a sistemului nu este rea, dar metodele utilizate dau naștere la îndoieli. Oricum s-ar primi, așa cum a spus Irina Khakamada – i-au adunat pe cei credincioși, dar cer ca de la deștepți. Aș numi prima etapă a reformelor cu cuvîntul meu propriu – politizare”, a spus Cristina Țărnă.
„Reformăm întregul sistem juridic de foarte mult timp pentru a depolitiza structurile juridice. Există chiar și o decizie a Curții Constituționale, care a împărțit cele mai înalte funcții oficiale în politice, prin care este posibilă numirea directă de către acoliții politici, și funcții care reprezintă interes public, din care fac parte în mod clar și șefii organelor legii, ceea ce exclude politizarea”, a subliniat avocata.
„Când eliminăm concursul pentru o anumită funcție, mi se pare că apare o suspiciune că „ai noștri”, cei loiali, nu vor fi fi neapărat cei mai buni. Cred că se creează un precedent destul de periculos”, spune Cristina Țărnă.
Anterior s-a anunțat că Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a salutat ideea Partidului Acțiune și Solidaritate de a exclude obligația de a organiza concursuri publice pentru funcțiile de șefi ai mai multor instituții de stat.
Sandu a spus că PAS își asumă responsabilitatea pentru activitatea noilor lideri, iar în cazul în care aceștia nu vor răspunde așteptărilor cetățenilor, partidul va plăti cu propria reputație în fața electoratului.