Cunoscutul scriitor Boris Akunin este vizat de o anchetă pentru „răspândire de informaţii false” despre armata rusă şi „apel la terorism”.
Aceste acuzații au fost anunțate după ce Boris Akunin, Grigori Șalvovici pe numele său real, a fost inclus în decembrie pe lista „teroriștilor și extremiștilor” și în ianuarie pe lista „agenților străini”, catalogări împrumute de regimul Putin din sinistra perioada stalinistă.
Scriitorul, un critic al invaziei din Ucraina, este acuzat de „apel public pentru desfăşurarea de activităţi teroriste” şi „răspândire publică de informaţii false” despre armata rusă.
Acuzaţia de răspândire de „informaţii false” despre armata rusă este pasibilă cu o pedeapsă de cel mult 15 ani de închisoare, transmite AFP.
Sute de ruşi obişnuiţi au fost deja condamnaţi în baza acestui articol din Codul Penal al Federației Ruse de la lansarea invaziei din Ucraina, la 24 februarie.
Regimul Putin se arată deranjat de faptul că Boris Akunin că „se opune” invaziei din Ucraina.
Născut pe 20 mai 1956 la Zestafoni, în Georgia, care pe atunci era sub ocupație sovietică, Akunin este un scriitor, istoric literar și traducător cunoscut în Rusia pentru romanele sale poliţiste şi istorice, în special saga de succes „Anchetele lui Erast Fandorin”, despre un erou care trăieşte în epoca ţaristă.
El a scris de asemenea „Istoria statului rus”, o creaţie în nouă volume care abordează dezvoltarea statului rus până la Revoluţia Bolșevică din 1917, notează AFP.
Akunin a părăsit Rusia în 2014 și s-a stabilit la Londra în semn de protest față de anexarea Peninsulei Crimeea.
În ziua invaziei, pe 24 februarie 2022, scriitorul rus a deplâns declanşarea „unui război absurd”. „Nebunia a câştigat”, a conchis el într-un mesaj publicat pe Facebook.
Boris Akunin a cofondat proiectul „Adevărata Rusie”, susţinut de mai multe personalităţi culturale rusești aflate în exil care se opun invaziei din Ucraina şi încearcă să ajute refugiaţii ucraineni.