Cancelarul german, Olaf Scholz, a făcut sâmbătă un apel la calm, în timp ce fermierii furioşi au sufocat Berlinul cu un nou protest cu tractoare din cauza planurilor guvernului de a anula subvenţii agricole, relatează DPA.
”Dacă protestele care sunt legitime se transformă în furie sau nesocotesc procesele şi instituţiile democratice, atunci pierdem cu toţii”, a avertizat cancelarul într-un mesaj video difuzat sâmbătă.
În multe părţi ale ţării traficul a fost paralizat săptămâna aceasta de tractoare care au blocat drumurile de acces la autostrăzi şi de proteste cu vehicule de mari dimensiuni în Berlin şi în alte oraşe.
Punctul culminant al acţiunilor va fi luni când sunt aşteptaţi la Berlin mii de fermieri. Evenimentul este susţinut şi de industria transporturilor, de şoferii de camioane şi de expeditorii de mărfuri.
Apelurile la violenţă şi ameninţările personale nu îşi au locul într-o democraţie, a declarat Scholz, în timp ce autorităţile au reacţionat la cazurile de incitare la tulburări din capitală.
De la ce a început?
În centrul disputei se află planurile guvernului de a elimina treptat înlesnirile fiscale pentru motorina folosită în agricultură, în vigoare de peste 70 de ani. Sub presiune, guvernul va renunţa treptat la acestea pe o perioadă de trei ani, în loc să le elimine dintr-o dată, aşa cum era prevăzut iniţial. Începând din 2026 nu va mai exista nicio subvenţie pentru motorina consumată în agricultură.
Fermierii furioşi din întreaga Germanie cer ca guvernul de coaliţie al lui Scholz să relaxeze şi mai mult măsurile de economisire bugetară deja diminuate. Ca o concesie, guvernul a anulat eliminarea planificată a scutirii de taxe la impozitul pe autovehicule pentru agricultori.
Cu toate acestea, fermierii s-au adunat sâmbătă cu tractoarele lor pe Strasse des 17. Juni, stradă din centrul Berlinului al cărei nume comemorează revolta asupra condiţiilor de muncă din Germania de Est din iunie 1953, înainte de demonstraţia de amploare planificată pentru luni.
Potrivit poliţiei, în cursul dimineţii au fost numărate aproximativ 70 de tractoare, 25 de remorci, 30 de camioane şi 50 de persoane. Strada care duce la celebra Poartă Brandenburg a fost închisă.
Măsurile de economisire fac parte dintr-un pachet de măsuri menite să acopere o gaură de mai multe miliarde de euro în bugetul de stat, ca urmare a unei decizii importante a instanţei supreme de la sfârşitul anului trecut, care a dat peste cap planurile financiare ale coaliţiei.