Primarul General, Ion Ceban, și-a exprimat nemulțumirea față de deciziile guvernului în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor Primăriei. Edilul a vorbit despre introducerea celor 1300 de lei pe seama locuitorilor, susținând că aceasta a generat alocări bugetare în valoare de peste 158 de milioane de lei, dar și schimbările ce urmează din 2024 la nivelul asistenței sociale.
„Guvernul anul trecut și anul curent ne-a pus 1300 lei pe spatele tuturor locuitorilor și a făcut ca peste 158 de milioane de lei să fie alocate în această privință și 328 de milioane de lei – diferența la tarifele Apă Canal. Mai ipocrită, mai mincinoasă și contra locuitorilor Chișinău guvernare, nu a existat niciodată. Practic, niciun amendament decât cele conform contractelor care obligatoriu trebuiau să fie pentru sistemul de management al deșeurilor nu a fost aprobat, nici pe zona de suport pentru reparații drumuri, grădinițe, școli, suport pentru suburbii și pentru reparații în curțile de bloc, PAS nu l-a aprobat pentru Proiectul bugetului în lectura a II-a, la ședința Parlamentului. Mai ipocriți ca aceștia, nu au existat. Acest război al PAS-ului împotriva locuitorilor municipiului Chișinău continuă spre mare regret. La propriu, sute de milioane de lei nu ajung să fie valorificați în modernizare, educație, sănătate, cultură, tineret, sport, infrastructură, îndeplinind mofturile unor deputăței, miniștri, care sunt contra municipiului Chișinău. O să facem față, o să continuăm aceste proiecte mari, în pofida tuturor blocajelor pe care le face această guvernare antidemocratică și antieuropeană pentru că o asemenea abordare este exclusă într-o capitală sau țară europeană. Doar la noi este posibil ca cei care se autodeclară europeni, să facă totul invers”, a declarat primarul general.
De asemenea, edilul a adus în discuție reforma asistenței sociale, menționând că Chișinăul și UTA Găgăuzia sunt impuse de guvernare să își finanțeze singure anumite servicii sociale.
„În anul 2024, odată cu implementarea legii 256/2023, atunci când a fost aprobată reforma asistenței sociale la nivel de țară, a fost abrogat pachetul minim de servicii sociale și a fost împărțit în două acest serviciu: Municipiul Chișinău și UTA Găgăuzia trebuie să-și finanțeze în continuare acest pachet minim de servicii din bugetele locale însă pentru restul țării aceste servicii au fost centralizate și vor fi finanțate din bugetul de stat.
Ce înseamnă asta? Iarăși avem o delegare de competențe din partea statului, așa cum a fost și cu acel spor de 1300 de lei, fără a fi alocate resurse financiare. Bugetul de stat, nu mai cofinanțează începând cu anul viitor acele alocații pentru salarizarea asistenților personali, adică, circa 420 de asistenți personali. serviciul, de fapt, a fost creat în perioada ultimilor 3 ani la insistența Ministerului Muncii. Această situație pune în pericol achitarea acestor salarii categoriilor de asistenți personali începând cu anul viitor, doar pentru că bugetul municipal nu mai poate să suporte aceste delegări de atribuții fără a veni cu acoperire financiară în acest sens”, a menționat edilul Capitalei.
Primarul general a solicitat autonomie financiară pentru Chișinău, exprimându-și dorința ca bugetul municipal să rămână sub controlul local.
„Nu avem nevoie de alți bani. Lăsați-ne acele 23 de miliarde de lei și noi la nivel local vom realiza toate politicile. Dar ceea ce faceți, este că ne luați toți banii și ne mai puneți povara serviciilor pe care sunteți obligați să le faceți, este strigător la cer”, a conchis Ion Ceban.