Premierul ungar Viktor Orban i-a trimis o scrisoare preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, în care îi cere ca UE să renunţe la eforturile de a pune deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina pe agenda summitului de la Bruxelles de săptămâna viitoare, transmite Bloomberg. Șeful Executivului de la Budapesta mai spune în scrisoarea sa că „lipsa evidentă de consens” din blocul comunitar va duce la un eșec în cadrul acestor negocieri, care ar marca sfârșitul politicii de extindere a UE bazată pe meritocrație.
„Există aşteptări că, la summit, Consiliul European poate şi trebuie să decidă cu privire la începerea negocierilor de aderare cu Ucraina”, spune Orban în scrisoarea consultată de Bloomberg, care a fost trimisă luni preşedintelui Consiliului European, Charles Michel.
„Având în vedere nivelul actual al pregătirilor politice şi tehnice, aceste aşteptări sunt nefondate”, mai adaugă premierul Ungariei.
Deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina necesită sprijinul unanim al tuturor celor 27 de state membre ale UE.
Este a doua încercare a lui Orban de a face presiuni asupra şefului Consiliului UE pentru a reveni asupra inițiativei de a sprijini Ucraina şi apare în momentul în care ţara se confruntă cu o incertitudine tot mai mare în ceea ce priveşte furnizarea de echipament militar şi finanţarea din partea aliaţilor săi occidentali, mai notează Bloomberg, citată de news.ro.
Această nouă solicitare nu va face decât să consolideze poziţia lui Orban ca principal antagonist în UE în privința integrării Ucrainei. Premierul ungar a subminat unitatea occidentală prin încheierea de acorduri energetice cu Rusia, prin încercarea de a limita ajutorul acordat Ucrainei, prin întârzierea extinderii NATO şi prin cererea adresată Executivului de la Bruxelles de a elimina sancţiunile economice impuse Moscovei.
Orban este, de asemenea, implicat într-o bătălie juridică de lungă durată cu UE din cauza stării democrației maghiare. Comisia a suspendat peste 30 de miliarde de euro din finanţarea Ungariei din cauza unor probleme legate de statul de drept şi de corupţie – bani pe care premierul negociază să îi deblocheze după o recesiune prelungită şi o criză bugetară.
Șeful Executivului de la Budapesta insistă asupra lipsei de consens în privința Ucrainei
Luna trecută, liderul Ungariei i-a cerut lui Michel să organizeze o discuţie strategică cu privire la abordarea blocului faţă de Ucraina, care se află acum în a 22-a lună de război cu Rusia.
„Cred în continuare că Consiliul European nu este în măsură să ia decizii cheie, dacă nu se ajunge la un consens privind viitoarea noastră strategie faţă de Ucraina”, a reiterat Orban în ultima sa scrisoare.
El a avertizat, de asemenea, că aducerea subiectului pe masă în timpul reuniunii liderilor UE de săptămâna viitoare ar duce „inevitabil la eşec” din cauza „lipsei evidente de consens”.
Proiectul de concluzii al summitului, consultat şi de Bloomberg, arată că liderii urmăresc să convină asupra „deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina şi cu Republica Moldova” atunci când se vor întâlni la Bruxelles, ţările fiind de acord ca un cadru de negociere să fie adoptat doar după ce vor fi finalizate măsurile de reformă rămase.
Orban avertizează asupra sfârșitului politicii de extindere a UE
Comisia Europeană a recomandat blocului european luna trecută să deschidă în mod oficial negocierile de aderare cu Ucraina după finalizarea mai multor reforme. În scrisoarea sa, Orban afirmă că propunerea Comisiei ar marca sfârşitul politicii de extindere a UE ca instrument obiectiv şi bazat pe merit.
Pe lângă deschiderea negocierilor de aderare, premierul ungar s-a opus şi deblocării de noi ajutoare pentru Kiev.
Scrisoarea lui Orban este la fel de dură şi în ceea ce priveşte convenirea unui nou buget al UE, afirmând că „discuţiile de până acum s-au axat prea mult pe propunerea nefondată, dezechilibrată şi nerealistă a Comisiei”.
Budapesta nu este singura care a blocat discuţiile privind bugetul. Alte capitale europene au îndemnat, de asemenea, Bruxelles-ul să caute o marjă de manevră mai mare în ceea ce priveşte cheltuielile şi să facă economii în cadrul bugetului actual.
„Este nevoie de o abordare nouă, inventivă şi pregătită pentru viitor”, care „necesită eforturi suplimentare, timp suplimentar şi o reflecţie mai cuprinzătoare”, a scris premierul ungar.