„Tekwill în Fiecare Școală” este primul proiect educațional din Republica Moldova menționat vreodată în prestigioasa colecție globală HundrED „100 dintre cele mai importante și mai scalabile inovații educaționale din întreaga lume”.
În cadrul ceremoniei de decernare a premiilor HundrED Global Collection 2024, desfășurată în această toamnă în Finlanda, proiectul „Tekwill în Fiecare Școală” s-a remarcat, alături de țări precum Danemarca, Belgia, Canada, Finlanda, Elveția și alte 40 de națiuni, consolidând poziția Moldovei pe harta globală a inovației educaționale.
„Obținerea acestui loc în colecția globală HundrED este un pas important în confirmarea excelenței noastre educaționale și a dedicării noastre față de transformarea sistemului educațional din Moldova. Proiectul depășește limitele simplei transmiteri a cunoștințelor tehnologice către elevi; el redefinește în mod fundamental felul în care învățământul poate modela și influența viitorul tinerilor”, spune Ana Chirița, Directoare Proiecte Strategice, ATIC.
Programul, lansat în 2019, are misiunea de a oferi elevilor din țară acces la o educație adaptată noilor schimbări sociale și tehnologice, pregătindu-i pentru cerințele pieței muncii într-o eră digitală în continuă evoluție.
Pe parcursul a patru ani, „Tekwill în fiecare școală” a reușit să conecteze la program peste 78.700 de elevi și 60% din școlile din țară, oferind instruire pentru profesori, dar și cursuri de programare, design grafic, antreprenoriat, IA, video storytelling, programarea algoritmilor în C/C++, dezvoltarea aplicațiilor mobile, promovând o abordare practică a învățării și pregătind încă de pe băncile școlii viitoarele generații de specialiști.
Planurile proiectului sunt mult mai mari – până în anul 2030, acesta își propune să inaugureze 300 de laboratoare digitale, să ofere instruire specializată pentru 2000 de profesori și să conecteze 250.000 de elevi la cursurile „Tekwill în Fiecare Școală”.
Programul este dezvoltat în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova. Crearea cursurilor din cadrul proiectului „Tekwill în fiecare școală” a fost posibilă prin mobilizarea eforturilor financiare ale sectorului privat, a cetățenilor țării și a diasporei precum și a partenerilor externi de dezvoltare – USAID, Suedia, EU4Moldova și PNUD Moldova.