Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că și în cadrul alegerilor locale generale de duminică, 5 noiembrie, în secțiile de votare va funcționa Sistemul de înregistrare video.
„Menționăm că acest sistem nu are conexiune la rețeaua internet, este funcțional și activ pe parcursul întregii zile din momentul demarării operațiunilor electorale preparatorii privind deschiderea secției de votare (sigilarea urnelor de vot, verificarea existenței listelor electorale, buletinelor de vot, ștampilelor) și până la finalizarea procesului de totalizare a rezultatelor votării de către membrii biroului electoral al secției de votare.
Acest sistem reprezintă o măsură suplimentară de securizare și asigurare a transparenței procesului de votare, a operațiunilor electorale din ziua alegerilor, inclusiv împotriva eventualelor fraude electorale. Totodată, sistemul nu va fi utilizat în cadrul votării cu urna mobilă”, se spune într-un comunicat al CEC.
Comisia reiterează că montarea camerelor video în secțiile de votare nu va compromite secretul votului. Imaginile nu vor fi transmise online, ci stocate pe un dispozitiv aparte, exclusiv în cazul unor eventuale litigii electorale, acestea vor putea fi utilizate în calitate de dovezi pentru examinarea și soluționarea lor.
Totodată, CEC anunță că observatorii acreditați pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023 vor putea semnala, în regim online, încălcările comise în secția de votare în ziua alegerilor. Sesizările depuse prin intermediul paginii www.observator.cec.md vor fi recepționate și examinate de către reprezentanții organele electorale, fiindu-le oferite soluții în cel mai operativ mod.
Conform CEC, membrii consiliilor electorale de circumscripție electorală și ai birourilor electorale ale secțiilor de votare au fost instruiți despre utilizarea instrumentului cu privire la depunerea și soluționarea sesizărilor prin intermediul modului al SIAS „Alegeri” – modulul „Observatorii”.
„Modulul „Observatorii” permite optimizarea procesului de înregistrare a observatorilor acreditați atât de CEC, cât și de organele ierarhic inferioare, oferă o evidență unică a legitimațiilor, prin prelucrarea centralizată a informațiilor necesare procesului de acreditare a observatorilor și înregistrare a interpreților. Modulul este integrat cu celelalte module ale SIAS “Alegeri”, inclusiv cu Registrul de Stat al Alegătorilor, fapt ce permite verificarea automată a identității persoanelor propuse pentru acreditare”, se menționează într-un comunicat al Comisiei.
Pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023, CEC a acreditat peste 1 500 de observatori.