Pentru că Președinția, Parlamentul și Guvernul nu-i sunt suficiente Maiei Sandu pentru a face poporul fericit, dânsa a hotărât că trebuie să pună mâna și pe Procuratură. Iar pentru a lua sub control instituția în cauză este necesar să fie demis actualul Procuror General și numit altul loial personal Maiei Sandu.
Motivul declarat al atacului asupra conducerii actuale a Procuraturii Generale îl constituie lipsa de performanță în ceea ce privește lupta împotriva corupției și lipsa dosarelor de rezonanță în materie.
Departe de mine ideea de apăra Procuratura în general și pe Procurorul General în funcție personal. Problema este că miza în războiul declanșat pentru instituția Procuraturii o constituie nu persoanele, ci efectele grave ce pot urma după preluarea acesteia de către actuala guvernare.
În primul rând, acțiunea Maiei Sandu și a legislativului controlat de PAS este una eminamente politică, căci vizează exclusiv instalarea la conducerea Procuraturii Generale a unor persoane docile guvernării și nu reformarea instituției de o manieră care ar face să fie mai performantă.
Faptul va constitui un precedent și în viitor orice guvernare va putea schimba conducerea Procuraturii invocând necesitatea de a o face mai eficientă în lupta cu hoții. Este limpede că în acest fel Procuratura se va transforma din instituție independentă în instrument politic controlat de către cei aflați la putere.
Am putea să digerăm și așa ceva dacă am avea convingerea că guvernarea actuală ar fi sinceră și ar lupta realmente cu flagelul mult blamat. Însă deja avem indicii foarte clare că nu se va întâmpla astfel. Aș aminti doar faptul că anume Maia Sandu l-a eliberat pe V. Filat din închisoare pentru a susține afirmația că lupta cu corupția pe care o declară puterea actuală va fi selectivă și Procuratura va fi folosită ca bâtă împotriva opoziției și a persoanelor incomode.
Cum poate fi crezut faptul că Maia Sandu va rezolva problema furtului miliardului dacă cei care au participat la jefuirea băncilor au fost salvați anume de camarila Maiei Sandu? De exemplu, dosarul lui C. Lucinschi a fost trimis spre rejudecare de către Curtea de Apel Chișinău după ce prima instanță i-a dat sentință de condamnare, iar aceasta s-a întâmplat anume după ce Maia Sandu a câștigat alegerile.
Cum putem avea speranța că Maia Sandu va lupta cu corupții dacă în anturajul dânsei există multe persoane cu integritatea aflată sub semnul întrebării și dacă există rude ale anturajului Maiei Sandu cu dosarele clasate anume atunci când Maia Sandu a ajuns la putere?
Este la vedere că justiția deja funcționează în beneficiul clanului al cărui exponenți sunt Maia Sandu și PAS iar Procuratura este singura piesă care le lipsește din totalitatea instituțiilor relevante.
În aceste condiții îmi permit să afirm că e mai bine să avem o Procuratură cu performanțe discutabile decât o Procuratură care va decide după bunul plac cine să fie reținut și cine trebuie mângâiat pe cap cu ordonanțe de refuz a începerii urmăririi penale.
Autor: Vitali Catană