Prezent la Summitul ONU de la New York, șeful statului, Maia Sandu, a declarat că R. Moldova a reușit să urce în topul mondial al dezvoltării durabile, indiferent de crizele cauzate de pandemie și războiul din Ucraina.
În cadrul unui interviu pentru presa internațională, Maia Sandu a declarat că R. Moldova se află pe locul 25 din 166 cu 50 la sută din obiectivele asumate realizate, transmite politics.md cu referire la Moldova1.
„Lumea întreagă se află la o răscruce decisivă. Cunoaștem cu toții realitatea amară că obiectivele de dezvoltare durabilă nu vor fi atinse până în 2030. Trebuie să recunosc că ultimii ani nu au fost cei mai ușori pentru noi. În timp ce ne reveneam după criza pandemică COVID-19, R. Moldova a fost afectată grav de consecințele agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, care și acum provoacă greutăți fără precedent pentru securitatea noastră, aprovizionarea cu energie și pentru economia noastră”, a spus Maia Sandu.
Șeful statului a menționat că atât NATO cât și UE ajută R. Moldova să reziste războiului hibrid creat de Rusia.
„În același timp, avem prevederea neutralității în constituție, iar majoritatea moldovenilor cred în continuare că nu ar trebui modificată. Putem discuta de ce majoritatea încă își dorește ca R. Moldova să rămână neutră. Nu cred că acești oameni consideră că neutralitatea ne ține în siguranță. Cred că un rol important îl joacă propaganda rusească, pentru că mulți moldoveni se gândesc că, în momentul în care începem discuția privind modificarea constituției, Rusia poate ataca R. Moldova. Să ne aducem aminte că aceasta a fost una dintre narațiunile Rusiei pentru a invada Ucraina. Riscul există întotdeauna, atât timp cât avem trupele rusești pe teritoriul nostru și atât timp cât avem armele de pe vremea Uniunii Sovietice, dar până în acest moment am reușit să menținem situația stabilă”, a mai spus Maia Sandu.