Premierul polonez Mateusz Morawiecki și omoloaga sa italiană Giorgia Meloni au convenit miercuri să pledeze pentru o „închidere a frontierelor externe ale UE” în fața migrației clandestine.
Vorbind la o conferință de presă comună în timpul unei vizite efectuate la Varșovia de șefa guvernului italian, aceasta și premierul polonez au manifestat, conform celui din urmă, „poziții foarte asemănătoare, dacă nu chiar identice” în chestiuni precum migrația, securitatea și susținerea Ucrainei în războiul cu Rusia, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.
„Polonia nu este de acord cu migrația ilegală. Nu suntem de acord nici cu impunerea unor sancțiuni pentru refuzul preluării (de migranți)”, a declarat Morawiecki, făcând referire la planul Comisiei Europene de relocare a migranților în interiorul UE prin cote obligatorii sau plata unor contribuții financiare de către țările ce refuză aceste relocări.
„Cine conduce într-o țară anume? Este Comisia Europeană cea care poate impune cote, sancțiuni, taxe … sau un stat suveran este cel care decide în interiorul frontierelor sale și hotărăște pe cine acceptă și pe cine nu acceptă?”, a întrebat premierul polonez.
Un acord european convenit la începutul lunii iunie la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) înăsprește regulile privind dreptul de azil în UE, dar include și cote obligatorii de refugiați pentru statele membre. Acordul prevede astfel că statele UE vor trebui să preia un anumit număr de migranți din statele membre aflate sub presiune migratorie, precum Italia, sau să plătească o contribuție financiară de circa 20.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat.
Polonia și Ungaria au votat împotriva acestui acord, iar Bulgaria, Lituania, Malta și Slovacia s-au abținut, dar textul a fost adoptat prin majoritate calificată și va fi baza negocierilor viitoare cu Parlamentul European pentru adoptarea unui Pact european privind azilul și migrația.
Polonia a propus ca alternativă la planul Comisiei Europene un „plan al frontierelor sigure” și a transmis că nu va aplica noile cote de migranți, urmând să organizeze în toamnă și un referendum pe această temă odată cu alegerile legislative, amintind pe de altă parte că a primit deja din Ucraina peste un milion de refugiați de război.
La conferința de presă de la Varșovia, șefa guvernului italian a evidențiat cooperarea și „relațiile bilaterale foarte strânse” între Italia și Polonia. „De fapt, în aproape toate temele discutate la Consiliul European pozițiile noastre sunt comune”, a remarcat Giorgia Meloni.
Cât despre ajutorul militar destinat Ucrainei pentru a o susține în războiul cu Rusia, ea a estimat că adoptarea acum a „unei atitudini de pasivitate ar fi extrem de periculoasă” și a cerut trimiterea de „arme noi și moderne” Kievului, precum și muniții, „atât timp cât va fi necesar.”