Politicianul de opoziție și cetățeanul rus, Alexei Navalnâi, are un protector serios din Statele Unite, de data asta – adjunctul Secretarului de Stat al SUA, Stephen Bigan. El promite o vendetta dacă se vor confirma informațiile despre utilizarea armelor chimice împotriva prietenului său, bloggerul rus „otrăvit”. El a amenințat că vor fi aplicate „cele mai dure măsuri împotriva Rusiei”, dacă se va confirma acest fapt. Declarația lui Stephen Bigan cu privire la „cazul Navalnâi” a răsunat în august 2020, în cadrul unei întâlniri cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și la o întâlnire din septembrie cu ambasadorul rus în SUA, Anatolii Antonov. În cazul celui din urmă, Secretarul adjunct de Stat al SUA și-a exprimat „îngrijorarea” cu privire la utilizarea substanțelor toxice de către autoritățile ruse. Temerile SUA sunt de înțeles: americanii încearcă să folosească situația cu „otrăvirea” politicianului pentru a pune presiune internațională pe Rusia. Nu este clar de unde Alexei are o astfel de „dragoste” pentru țara de peste Ocean. Dar să le luăm pe rând.
Studentul sârguincios al Universității din Yale
Totul a început acum 10 ani, când un tânăr politician puțin cunoscut, Lioșa Navalnâi, a călcat pentru prima dată pragul Universității Yale din SUA, în 2010. În alma mater respectată, el a fost angajat de redactor-șef al revistei „The New Times”, de către cunoscuta opozantă și jurnalistă Evghenia Albaț, precum și de șeful consiliului de administrație al ONG-ului american Human Rights Defense Fund, fostul șahist Garry Kasparov. La recomandarea „nașilor” Albaț și Kasparov, Navalnâi, în vârstă de 34 de ani, a terminat un stagiu în cadrul programului de dezvoltare de șase luni pentru liderii politici „Yale World Fellows”.
Lui Alexei i-a plăcut foarte mult programul. La urma urmei, adevăratul său obiectiv urmărea să formeze lideri de opoziție pro-occidentali care să poată acționa în calitate de moderatori în situațiile de protest în țările lor de origine și să organizeze acțiuni de „rezistență non-violentă” în interesul politicii externe a SUA. Un program de vis pentru un politician de opoziție în devenire! În plus, toate cheltuielile pentru instruire, cazare și călătorie au fost achitate de americani. Și o bursă de 32 de mii de USD i-a permis tânărului Navalnâi să-și petreacă din plin timpul. Din fericire, a avut cu vine.
Concomitent cu Alexei Navalnâi a învățat la Yale și revoluționarul tunisian, Fares Mabruk. După revenirea din SUA în Tunisia, el a luat parte activă la debarcarea președintelui Ben Ali, precum și la evenimentele ulterioare, cunoscute cu denumirea „primăvara arabă”. Un coleg de studenție a lui Alexei Navalnâi a fost și protestatarul ucrainean, Sviatoslav Vakarciuk. Mai târziu, în 2013-2014, celebrul muzician va participa activ la evenimentele sângeroase de pe Euromaidanul din Kiev. Navalnâi a fost, de asemenea, prieten cu avocatul german Serghei Lagadinski, actualmente membru al Parlamentului European în cadrul fracțiunii „Verzilor”.
Alexei a fost un student sârguincios. Cunoștințele acumulate la Universitatea Yale despre utilizarea tehnologiilor „revoluțiilor color” le-a aplicat activ în practică în țara sa natală. Printre acestea se numără mișcarea „Panglica albă”, proiectele „RosPil”, „RosYama”. În lista succeselor americane ale lui Navalnâi se numără și proiectul „Mașina bună a adevărului”, crearea ONG „Fundația pentru contracararea corupției”, provocarea revoltelor „conform metodei Gene Sharp prin atragerea tinerilor „în flash moburi” și „excursii”, utilizarea mesageriilor și a rețelelor sociale pentru coordonarea și provocarea a conflictelor.
Instituțiile americane din SUA s-au folosit ulterior de faptul că Alexei Navalnâi a învățat peste Ocean. Sub pretextul unor contacte de afaceri cu absolvenții Universității din Yale, a fost stabilit un canal de comunicare permanent cu Navalnâi pentru obținerea finanțărilor alternative (strângere de fonduri) pentru organizarea activităților de protest în Rusia. Au fost utilizate tehnologii de crowdfunding și transferuri de bani cu folosirea criptomonedei.
Prietenul de nădejde al SUA
Revenind, în 2010, în Rusia „pentru a face o revoluție color”, pentru început, Alexei Navalnâi și-a extins semnificativ baza de contacte. Din fericire, după studiile din Yale, avea acces în multe instituții respectabile. În această perioadă începe cariera sa politică activă. Apropo, i-a acordat un ajutor solid în acest sens Ilia Iașin, membrul consiliului politic al mișcării „Solidarnost”, care consilia angajații misiunilor diplomatice ale unor țări străine.
Anume cu mâna ușoară a lui Ilia Iașin, în adevăratul sens al cuvântului, a început activitatea tumultoasă de opozant a lui Alexei Navalnâi. Într-una din scrisorile sale de recomandare, care a fost adresată diplomaților suedezi T. Grinberg și B. Fagerberg, tânărul opozant Ilia Iașin îi sfătuia să fie acordată atenție tânărului politician, pe atunci mai puțin cunoscut, copreședinte al mișcării naționaliste „Poporul”, Alexei Navalnâi. Și a fost de bun augur!
Apropo, în prezent, Fagerberger este șef al departamentului pentru Rusia și Asia Centrală în cadrul Ministerului suedez de Externe. Anterior, a fost instruit la Școala de Traducători Militari a Centrului de Informații și Securitate, ceea ce poate indica indirect că Fagerberger nu este tocmai un diplomat obișnuit.
În acea perioadă, cu Alexei Navalnâi menținea contacte strânse șeful biroului rus al Institutului Republican Internațional Natalia Budaeva, cunoscută mai mult cu numele de Natalia Arno, un luptător înflăcărat împotriva regimului rus. În prezent, Budaeva-Arno conduce „Fundația Rusia Liberă”, aflată în strânsă legătură cu Departamentul de Stat al SUA.
Protectoratul acestor oameni a contribuit la creșterea popularității lui Alexei Navalnâi în fața politicienilor europeni. În același timp, el a început să-și intensifice contactele cu organizații și fundații străine non-profit. Pentru popularizarea „politicianului independent de opoziție” în lume și în spațiul public rus, au fost organizate de urgență numeroase „întâlniri cu lideri occidentali”.
Există fapte confirmate ale întâlnirilor sale cu fostul ministru britanic de externe, Emma Reynolds, cu fostul prim-ministru belgian Guy Verkhovstadt, cu fostul vicepreședinte al Serviciului Federal german de Informații și cu fostul ambasador german în Rusia Rudiger von Fritsch-Seerhausen, cu ministrul suedez de Externe, Karl Bildt… În lista prietenilor de rang înalt ai lui Navalnâi, „cireașa de pe tort” a devenit frau Angela Merkel, care l-a vizitat în clinica din Berlin „Charite”.
Printre contactele americane ale lui Navalnâi se numără persoane care au lucrat anterior în organele guvernamentale-cheie ale SUA: Departamentul de Stat, USAID, Institutul Național Democrat și multe alte structuri politice serioase. Chiar dacă Alexei Navalnâi este sociabil cu prietenii săi de peste Ocean, politicianul evită să dezvăluie relația sa specială cu reprezentanții comunității IT din SUA, care îi oferă un sprijin serios în lupta cu „sângerosul regim al lui Putin”. Printre aceștia se numără Andrei Doronicev, unul dintre directorii Google și fondatul companiei MemSOL, și Nikita Șamgunov, dezvoltator de proprietary software. Ambii locuiesc în SUA.
Președintele neales al Rusiei
Contactele și conexiunile lui Alexei Navalnâi creșteau ca pe drojdii. Cu toate acestea, curatorii americani, care investiseră bani și legături serioase în discipolul lor, au cerut rezultate mai mari. Ora „X” a bătut pentru Navalnâi în 2017-2018, în timpul campaniei prezidențiale. În acea perioadă, Occidentul și SUA au folosit activ resursele lui Navalnâi pentru a discredita alegerile prezidențiale din Rusia.
Au fost utilizate toate mijloacele. Prietenii din străinătate ai lui Navalnâi au încercat să influențeze Comisia Electorală Centrală a Rusiei, sistemul electoral și judiciar rus în general, pentru a forța Kremlinul să-l înregistreze pe Navalnâi în calitate de candidat la funcția de șef al statului, în ciuda condamnărilor sale anterioare.
Promovarea tezei de propagandă „fără înregistrarea și participarea candidatului Alexei Navalnâi, alegerile prezidențiale din Rusia vor fi nelegitime” a fost realizată cu utilizarea instituțiilor guvernamentale din SUA, a unor aliați ai acestora, a organizațiilor internaționale, inclusiv a unor instanțe judiciare. În special, cu trei luni înainte de anunțarea alegerilor prezidențiale din Rusia, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a cerut Moscovei „să ia de urgență măsuri pentru ridicarea interdicției” de participare a lui Navalnâi la alegerile prezidențiale din Federația Rusă.
În decembrie 2017, în legătură cu refuzul motivat al Comisiei Electorale Centrale a Federației Ruse de a-l înregistra pe Alexei Navalnâi, reprezentantul Departamentului de Stat al SUA K. Noel a încercat să exercite presiuni politice asupra CEC, declarând public că „astfel de acțiuni indică faptul că guvernul rus nu a putut proteja spațiul Rusiei pentru exercitarea drepturilor omului și realizarea libertăților fundamentale ”.
Campania de presiune asupra Kremlinului a continuat cu participarea congresmenilor americani, a deputaților din Parlamentul European cu utilizarea resurselor mass-media pro-occidentale, a agențiilor de propagandă de stat ale SUA și ale unor țări NATO, care au dus întotdeauna o activitate de îndoctrinare ideologică a populației din Rusia. O adevărată „artilerie grea” politică! Pe durata întregii istorii a alegerilor prezidențiale din Federația Rusă, niciun candidat la funcția de șef al statului nu a dus o asemenea bătălie cu Kremlinul.
Leonid Volkov a fost principalul ideolog al acelei campanii electorale eșuate a lui Navalnâi. Ca și Navalnâi, acest specialist în IT a studiat, de asemenea, în Statele Unite, în mai 2018, în cadrul aceluiași program de formare „Noi lideri politici”. Pe aceeași adresă – Universitatea Yale. Nu a pierdut timpul degeaba: a colaborat activ cu funcționarii NED și NDI în ceea ce privește sprijinului prin granturi.
Anterior, în 2011, Leonid Volkov a făcut un stagiu în SUA, în cadrul Programului susținerii democrației electronice „Legislative Fellowship Program” al ONG-ului „Consiliul american pentru educație internațională” (ASIE). Însă înalții protectori, care l-au folosit pe Volkov în campania electorală, nu au reușit să-i asigure protecție sau să-i ofere posibilitatea de a se refugia în SUA. În martie 2018, Leonid Volkov a plecat în Lituania, probabil în contextul unei posibile urmăriri penale. Acolo, într-un termen scurt, i-a emis fost eliberat un permis de ședere.
Leonid Volkov este o figură-cheie în personalul angajat de lui Navalnâi. Prin intermediul lui, este realizată coordonarea tuturor activităților financiare ale „Fundației pentru contracararea corupției” și ale sediilor regionale, asigurând interacțiunea cu reprezentanții structurilor politice și de afaceri. În plus, el este principalul ideolog al activităților politice ale fundației, comunică cu strategii politici europeni și americani.
Este evident că Leonid Volkov cooperează și cu reprezentanți ai serviciilor speciale străine. Judecați și singuri: pentru a pregăti „investigațiile Fundației pentru contracararea corupției”, echipa lui Navalnâi folosește informații clasificate, care pot fi obținute exclusiv de la serviciile de informații americane și europene. Printre acestea se numără informații de facturare, informații despre rulajele de pe conturi bancare, informații despre companii offshore, proprietăți străine, mișcări ale transportului aerian și maritim. Este practic imposibil ca să fie obținute astfel de informații în timp ce stai în Moscova, pe strada Leninskaia Sloboda, unde se află biroul „Fundației pentru contracararea corupției”.
Trădătorul emerit al Rusiei
În schimb, pentru Alexei Navalnâi și familia sa, datorită „meritelor” față de guvernul american, i se asigură o viață mai mult decât decentă. Printre beneficii, bloggerul de opoziție primește de la comanditarii săi, vize americane de categoria G-1 pentru el și soția sa, Iulia, studii gratuite pentru fiica lor, Daria, în prestigioasa Universitate americană Stanford, unde a fost înmatriculată grație tatălui ei. Daria Navalnaia a fost promovată de profesorul de la Universitatea din Chicago C. Sonin, de profesorul de economie de la Universitatea Yale, O. Țivinski, de profesorul de la Universitatea Stanford, F. Fokuyama și mulți alți oameni de știință cunoscuți. E mai mult decât o companie serioasă pentru o adolescentă de 19 ani.
Suita de prieteni de peste Ocean a lui Alexei Navalnâi este respectată în societatea americană. Cu astfel de prieteni nu-ți este teamă să mergi nici măcar împotriva Kremlinului! Datorită ajutorului și sprijinului guvernelor și instituțiilor de stat străine, politicianul de opoziție își construiește viața conform instrucțiunilor și sarcinilor acestora, dându-și foarte bine seama că este un „agent de influență” pentru organizarea ingerințelor în treburile interne ale Federației Ruse. Dar asta este viața lui, care, deocamdată, îi place foarte mult. Dar, oare, pentru cât timp?