Activiștii Maiei Sandu au o nouă și veche mare problemă. Problema este votul cetățenilor Republicii Moldova din stânga Nistrului și cică acesta trebuie interzis pentru că este un vot incorect. Este incorect pentru că transnistrenii nu votează PAS din cauza faptului că teritoriul din estul statului nu este controlat de autoritățile moldovenești.
Logica este una defectă pentru că se întemeiază pe un raționament penibil construit din perspectiva interesului exclusiv al Maiei Sandu și al partidului dânsei PAS și este ipocrit pentru că ascunde lașitatea Maiei Sandu și a camarilei din jurul ei.
Înainte de orice, logica activiștilor PAS este în contradicție flagrantă cu logica care rezultă din ceea ce definim ca fiind Drepturile și Libertățile Fundamentale ale Omului. Din perspectiva ce ține de Drepturile și Libertățile Fundamentale ale Omului, orice restrângere a exercițiului drepturilor și libertăților omului poate fi impusă doar prin lege. Iar legea trebuie motivată astfel încât să fie în conformitate cu prevederile art. 54 al Constituției RM și normele internaționale în materie.
În caz contrar, dacă dreptul de vot al persoanelor din stânga Nistrului va f limitat doar prin vrerea arbitrară a Maiei Sandu, atunci ne putem trezi cu cereri depuse de transnistreni în calitate de cetățeni ai Republicii Moldova la CEDO.
Că este de discutat cu privire la problemele legate de felul în care cetățenii de acolo pot să-și exprime votul, este adevărat. Numai că chestiunea trebuie rezolvată în mod principial și legal. Iar aceasta înseamnă că trebuie reglementat prin lege statutul teritoriului din stânga Nistrului ocupat de trupele rusești. Există și o Decizie CEDO care ajută în acest sens.
Numai pe această cale se poate încerca rezolvarea problemei, dar și în situația în care admitem că este posibil, putem vorbi doar despre niște proceduri mai riguroase și diferite în raport cu restul cetățenilor, nu și despre anularea dreptului de vot în mod absolut.
De ce Maia Sandu și PAS nu vor să urmeze calea corectă, e ușor să deslușim din opiniile exprimate anterior de liderii și demnitarii din anturaj. Pentru dânșii războiul transnistrean este un conflict intern. Iar din logica conflictului intern nu ai cum să impui restrângeri de drepturi în condițiile în care nu mai există ostilități.
Și, poate cel mai important aspect ce trebuie relevat, cauza tuturor acestor inconveniențe o constituie faptul că Maia Sandu este loială intereselor Rusiei și nu vrea să le creeze neplăceri prietenilor de la Moscova cu care își negociază alianțele politice și electorale.