Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a purtat miercuri, 7 iunie curent, discuții telefonice cu președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, după care cu cel rus Vladimir Putin. Subiectul conversației a fost războiul din Ucraina și distrugerea barajului hidrocentralei Kakhovskaya, a informat CNN Turk.
Ankara a spus că Erdogan a afirmat necesitatea unei investigații cuprinzătoare asupra a ceea ce s-a întâmplat cu barajul, astfel încât nimeni să nu aibă îndoieli cu privire la rezultatul acesteia, transmite politics.md cu referire la realitatea.md.
El a propus formarea unei comisii cu participarea experților ruși și ucraineni, reprezentanți ai ONU și ai comunității internaționale. Erdogan i-a spus lui Putin că Turcia este pregătită să asiste în acest sens.
Înainte de aceasta, președintele turc a discutat despre situația de la hidrocentrala Kakhovskaya cu președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, care a propus și crearea unei comisii internaționale care să investigheze incidentul.
Distrugerea barajului hidroelectric Kakhovskaya este o „acțiune barbară” a autorităților ucrainene, care fac „un pariu periculos pe escaladarea ostilităților”, a declarat președintele rus, Vladimir Putin în timpul unei conversații telefonice cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan.
Putin a spus că autoritățile ucrainene, la sugestia curatorilor occidentali, „comit crime de război, folosesc în mod deschis metode teroriste și organizează sabotaj pe teritoriul Rusiei”.
„Un exemplu clar în acest sens este acțiunea barbară de distrugere a hidrocentralei Kakhovskaya din regiunea Herson, care a dus la o catastrofă de mediu și umanitară la scară largă”, a spus Kremlinul într-un comunicat despre conversația dintre cei doi președinți.
Distrugerea barajului de la hidrocentrala Kakhovskaya a avut loc pe 6 iunie și a dus la inundații. Așezările din apropiere de ambele maluri ale Niprului au fost afectate (teritoriul din stânga este controlat de Rusia, din dreapta – de Ucraina), a început evacuarea rezidenților. În zona dezastrului, conform estimărilor șefului interimar al regiunii Herson, Vladimir Saldo, au fost până la 40 de mii de oameni.
Moscova și Kiev s-au învinuit reciproc pentru cele întâmplate. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a spus despre „subminarea structurilor din interior” și atac. Uniunea Europeană și Marea Britanie au pus, de asemenea, responsabilitate pe Moscova pentru distrugerea barajului hidrocentralei Kakhovskaya.
Kremlinul a considerat incidentul un sabotaj deliberat al Kievului, care este asociat cu „ofensiva nereușită” a Forțelor Armate ale Ucrainei. În plus, acțiunile autorităților ucrainene pot fi explicate prin dorința de a priva Crimeea de apă, a spus secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov. Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasily Nebenzya, a numit distrugerea hidrocentralei Kahovka „o crimă de neconceput” de care este responsabilă Ucraina și țările occidentale care furnizează arme. Comitetul de anchetă al Rusiei a deschis un dosar penal (act terorist săvârșit de un grup de persoane prin acord prealabil și care provoacă pagube materiale importante și alte consecințe grave).